top of page

Prednosti in slabosti medicinske konoplje: Strokovna mnenja

Povpraševanje po medicinski konoplji za zdravljenje bolezni narašča, a razprave o njeni koristi ali škodi še ne pojenjajo. V tem članku razpravljajmo o prednostih in slabostih medicinske marihuane ter o strokovnih mnenjih.

Mnenja zdravnikov o uporabi medicinske marihuane

Najpogostejša uporaba medicinske marihuane je proti bolečinam. Učinkovit je pri kroničnih bolečinah, ki prizadenejo milijone ljudi po vsem svetu. Glavna prednost konoplje je njena varnost, saj je predoziranje nemogoče, zasvojenost pa je v primerjavi z močnimi anestetiki veliko manjša.

SLIKA 28

Marihuana lajša bolečine pri multipli sklerozi in zmanjšuje anksioznost ob hudi depresiji ali stresu. Pacienti trdijo, da jim medicinska konoplja omogoča, da si povrnejo prejšnje življenjske aktivnosti, ne da bi se počutili odmaknjene in izčrpane.

Marihuana velja za odličen mišični relaksant in ima sposobnost zmanjšanja tresenja pri Parkinsonovi bolezni.

SLIKA 29

Zdravljenje epilepsije pri odraslih in otrocih je ena najučinkovitejših lastnosti medicinske marihuane. Glede na študije je vsak peti bolnik poročal o izboljšanju kakovosti življenja, vsak osmi pa je imel 50 - odstotno zmanjšanje števila napadov. Dve najbolj znani zdravili za zdravljenje epilepsije sta Epideolex in Sativex.

SLIKA 30

Obeti za naložbe v medicinsko konopljo

Naložbeni obeti na področju medicinske konoplje so neposredno povezani z legalizacijo marihuane za zdravljenje.

 

Legalizacija marihuane v državah, kjer ni legalizirana, kot so nekatere zvezne države ZDA in države SND, bi vlagateljem pomagala zaščititi naložbene portfelje, saj je trenutno težko zaslužiti iz industrije. Če marihuana postane legalna na nacionalni ravni, bodo podjetja lahko kotirala na borzah. S tem bi povečali likvidnost in številnim vlagateljem odprli dostop do dobička.

 

Kljub delni svetovni prepovedi industrija še naprej močno raste. Prodaja konoplje je leta 2021 ocenjena na 31 milijard dolarjev, kar je 41 % več kot leta 2020.

 

Kanadski licencirani proizvajalci so leta 2021 začeli veliko vlagati v operaterje konoplje. Junija je Cronos plačal 110,4 milijona dolarjev za pridobitev 10,5 - odstotnega deleža v PharmaCannu. Nato je avgusta Tirlay kupil obveznice, ki jih je izdal MedMen, v poslu, ki bi Tirlayju dal 21-odstotni delež.

 

Poleg naložbenih priložnosti legalizacija in močan razvoj industrije prispevata k ustvarjanju novih ambulant in delovnih mest. Glede na študijo RCG Economics and Marijuana Policy Group bi legalizacija konoplje v Nevadi do leta 2024 ustvarila več kot 41.000 delovnih mest.

Obeti za naložbe v medicinsko konopljo

Podjetja, ki delujejo v industriji konoplje, se delijo v tri kategorije.

 

1. Pridelovalci in prodajalci marihuane

2. Dobavitelji pomožnih proizvodov in storitev

3. Biotehnološka podjetja

 

Postopek vlaganja v zaloge konoplje je enak kot v kateri koli drugi industriji. Z delnicami podjetij se trguje na borzah, vlagatelji pa jih lahko kupujejo in prodajajo prek posrednikov.

Preden investirate v delnice podjetja, ki proizvaja konopljo, morate opraviti raziskavo. Oglejte si zaloge marihuane, finance, razmere, v katerih se konoplja goji, in primerjajte podatke podjetja s tekmeci.

Strokovnjaki priporočajo diverzifikacijo svojega naložbenega portfelja z majhnim odstotkom delnic podjetja, ki se ukvarja s konopljo.

 

V letu 2021 so bila najbolj obetavna podjetja za vlaganje:

- Curaleaf Holdings

- Canopy Growth Corporation

- Green Thumb Industries

- Tilray

- Cronos Groups

 

Na seznam obetavnih podjetij za konopljo bi dodal tudi S - Pharmaceutical. To je švicarsko podjetje, ki se posveča celovitemu razvoju medicinske konoplje. Izdelek gojijo v 2000 kvadratnih metrov velikem notranjem objektu. Pri gojenju konoplje se uporablja sistem gnojil in mineralov ter avtomatski sistem za nadzor klime in osvetlitve.

To metodo pridelave kakovostnega izdelka testira podjetje in odobri imetnik licence na Portugalskem, kar je glavni dejavnik uspeha usmeritve.

Se splača vlagati v delnice konoplje?

Kot pri vlaganju v katero koli drugo industrijo je tudi, če razmišljate o vlaganju v delnice konoplje, pomembno, da opravite raziskavo in razmislite, zakaj bi bila ta naložba dober dodatek k vašemu naložbenemu portfelju.

 

Če zaupate v integriteto, kakovost izdelkov in finančno stabilnost podjetja, bi bila naložba v konopljo odlična naložba.

bottom of page