top of page

Medicinska konoplja: Svetovna proizvodna praksa

Leta 2021 je ameriška industrija medicinske konoplje vredna 61 milijard dolarjev. Ta številka naj bi do leta 2030 narasla na 100 milijard dolarjev. Spodbuda za industrijo medicinske konoplje je bila črtanje kanabidiola (CBD) s seznama prepovedanih substanc. Leta 2018 je Svetovna protidopinška agencija DAWA črtala CBD s seznama nevarnih substanc in priznala razliko med kanabidiolom in tetrahidrokanabinolom (THC).

 

V tem članku si ogledamo najboljša podjetja, ki proizvajajo medicinsko konopljo, in njihove rezultate.

SLIKA 27

GM Pharmaceutical

Britanska farmacevtska družba GM Pharmaceuticals je ena najbolj znanih korporacij. Strokovnjaki podjetja so razvili peroralno formulacijo prečiščenega kanabidiola - Epidiolex. To je učinkovito zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje epilepsije, Dravetovega sindroma, Lennox - Gastaudovega sindroma in tuberozne skleroze.

 

Drugo učinkovito zdravilo podjetja je Sativex. Uporabljajo ga v 25 državah za zdravljenje spastičnosti, ki jo povzroča multipla skleroza. Podjetje razvija tudi zdravila za zdravljenje glioblastoma, neonatalne hipoksično-ishemične encefalopatije in shizofrenije.

Aurora Cannabis

Kanadsko podjetje, ki proizvaja in distribuira izdelke iz konoplje za medicinske in rekreacijske namene: posušene sorte konoplje, konopljino olje in kapsule. Podjetje ima tudi uparjalnike in komponente zanje.

Aprila 2019 je bilo podjetje največji proizvajalec konoplje v industriji. Poleg izdelkov iz medicinske marihuane podjetje proizvaja:

- konopljine kapsule;

- olja in koncentrati;

- vložki za e-cigarete;

- pijače in hrana s konopljo;

- posušena konoplja.

Cresco Labs

Ameriško podjetje, ki goji marihuano in vzdržuje mrežo dispanzerjev. Proizvajalec ni specializiran le za medicinske sorte konoplje, ampak proizvaja tudi koncentrat in tekočine za vape.

Korporacija ima veliko število podznamk, ki proizvajajo:

- konopljine smole, koncentrati in cvetovi;

- medicinske tinkture in kapsule;

- prehrambeni izdelki iz konoplje;

- tekočine za vape, sladkarije.

Cronos Group Inc

Je podjetje, ki goji in dobavlja medicinsko in rekreacijsko marihuano. Korporacija je ustvarila šest blagovnih znamk, pod katerimi proizvaja izdelke iz medicinske konoplje, prehranska dopolnila in kozmetiko. Poleg tega podjetje izvaja veliko raziskav, da bi pokazalo celoten potencial medicinske konoplje in njene koristi za ljudi. Podjetje deluje na trgih ZDA, Nemčije, Avstralije in Izraela.

Cara Therapeutics

Biofarmacevtsko podjetje, ki proizvaja in trži zdravila proti bolečinam na osnovi marihuane. Poleg tega proizvajalec razvija nove kemikalije na osnovi konoplje, ki so namenjene lajšanju bolečih občutkov.

Trulieve Cannabis

Ameriško podjetje, ki goji medicinsko konopljo in izdelke distribuira v lastne lekarne. Glavne operacije so razporejene na Floridi, kjer podjetje upravlja več kot 80 dispanzerjev konoplje in ima 50 - odstotni tržni delež. Trulieve deluje tudi v Kaliforniji, Connecticutu, Massachusettsu, Pensilvaniji in Zahodni Virginiji.

 

Podjetje bo kmalu kupilo Harvest Health & Recreation in postalo najdonosnejši proizvajalec medicinske konoplje v ZDA. Za razliko od večine podobnih podjetij Trulieve redno ustvarja četrtletni dobiček. Dobiček podjetja še naprej raste, kar daje Trulieveu veliko finančno prilagodljivost za vlaganje v širitev poslovanja. Podjetje ima tržno kapitalizacijo 5,1 milijarde dolarjev.

Povpraševanje po medicinski konoplji narašča

Leta 2021 je povpraševanje po medicinski konoplji več kot potrojilo ponudbo. Legalizacija medicinske marihuane, raziskave, ki dokazujejo njeno učinkovitost, in vsedržavni trend povečujejo potrebo po medicinski konoplji, ki podjetjem omogoča rast s privabljanjem naložb.

S - Pharmaceutical je švicarsko podjetje, ki skrbi za celoten cikel razvoja medicinske konoplje. Tukaj dobite garancijo za visokokakovosten izdelek, ki je gojen v zaprtih prostorih z avtomatiziranim sistemom CMS.

bottom of page