top of page

Povpraševanje po medicinski konoplji: Možnosti in obseg trga

Medicinska konoplja so brsti ali izvlečki konoplje, ki se uporabljajo v medicinske namene. Medicinska konoplja se od rekreativne konoplje (konvencionalne marihuane) razlikuje po vsebnosti tetrahidrokanabinola (THC), snovi, ki vpliva na spremembo zavesti in lahko povzroči halucinacije. Medicinska konoplja ima manj kot 1 % THC, medtem ko ima rekreacijska med 5 in 35 % THC.

Prevladujoča sestavina medicinske konoplje je kanabidiol (CBD). Nima psihoaktivnih lastnosti in pomaga pri lajšanju bolečin, zato se uporablja v medicini, kozmetologiji in industriji.

Zdravilne lastnosti konoplje so eden od dejavnikov, ki vplivajo na povpraševanje po medicinski marihuani. Leta 2021 je povpraševanje bolnikov po medicinski konoplji za več kot trikrat preseglo ponudbo.

SLIKA 20

V tem članku bomo razpravljali o povpraševanju po medicinski konoplji na trgu, njenih možnostih in prednostih te usmeritve za vlagatelje.

Obseg in perspektive trga medicinske konoplje

Vsako leto vse več držav legalizira medicinsko konopljo. Od leta 2021 je bila marihuana legalizirana v 28 državah. Nemčija, Anglija, Francija, Italija, Argentina, Avstralija in druge države v Evropi ljudem dovoljujejo uporabo konoplje v medicinske namene. V Ameriki je medicinska konoplja legalna v 35 zveznih državah, od katerih jih 16 odraslim dovoljuje uporabo marihuane v rekreativne namene. 

Globalni trend legalizacije konoplje prispeva k povečanju trgovine in prihodkov od marihuane. Po podatkih Global Cannabis Report bo svetovni legalni trg konoplje do leta 2024 vreden 103,9 milijarde dolarjev, evropski trg pa 39,1 milijarde dolarjev.

SLIKA 21

Leta 2021 je bil svetovni legalni trg marihuane vreden 13,5 milijarde dolarjev in se je znatno povečal od leta 2020, ko je pandemija povzročila motnje v svetovnem gospodarstvu. Med COVID-19 se je povpraševanje po medicinski konoplji povečalo zaradi njene lastnosti lajšanja bolečin ter zmanjšanja brazgotin in vnetja pljuč pri bolnikih.

Industrija marihuane ne vpliva pozitivno le na dobiček, ampak tudi na gospodarske dejavnike, kot je ustvarjanje delovnih mest. Glede na študije bo industrija marihuane do leta 2022 zrasla na 330.000 delovnih mest, do leta 2025 pa se bo to število povečalo na milijon. Nova delovna mesta niso vse. Povprečna plača v industriji konoplje je za 10 odstotkov višja kot v drugih panogah.

Industrija medicinske konoplje: Povpraševanje in prihodki

Marihuana se zaradi svojih psihoaktivnih in sproščujočih lastnosti že tisočletja uporablja kot zdravilo v različnih kulturah. Po podatkih projekta Marihuana Policy Project več kot tri milijone bolnikov v ZDA uporablja marihuano za zdravljenje. Medicinska industrija ustvari 4 milijone dolarjev dobička na leto s prodajo konoplje. Vse več farmacevtskih podjetij vključuje medicinsko konopljo v svojo prodajno strategijo.

Na primer, PharmaCannis, newyorško medicinsko podjetje, izdeluje tablete marihuane. Trdijo, da se koristne snovi v tej obliki absorbirajo hitreje kot pri kajenju. Drug primer uspešnega podjetja za zdravila za konopljo je GW Pharmaceutical. To je vodilni svetovni proizvajalec zdravil, ki vsebujejo kanabinoide. Prav to podjetje je dobilo dovoljenje za prodajo zdravila, ki pomaga pri zdravljenju epilepsije - Epideolex.

Poleg epilepsije marihuana pomaga pri zdravljenju kroničnih bolečin, duševnih motenj, raka, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni. Uporablja se tudi za spodbujanje apetita pri bolnikih z aidsom / HIV-om, zaradi česar ljudje jedo hrano sami, namesto s pomočjo sonde.

SLIKA 22

Kot lahko vidite na grafu, je največji delež uporabe medicinske konoplje v segmentu kronične bolečine. Leta 2020 je 44 % ljudi uporabljalo marihuano za lajšanje bolečin pri različnih boleznih.

Drugi segment je lajšanje simptomov duševnih motenj. V letu 2021 se je distribucija medicinske konoplje za bolnike, ki trpijo za povečano anksioznostjo, depresijo, povečala za 18,1 %. Vse zaradi antipsihotičnega učinka marihuane na živčni sistem.

Naložbe na področju medicinske konoplje

Povpraševanje po konoplji med ljudmi, zvestoba vlade legalizaciji marihuane ter izboljšanje prihodkov in obsega trga so med seboj povezani dejavniki, ki sprožajo trend medicinske konoplje.

Po podatkih Associated Pressa so vlagatelji leta 2018 v industrijo marihuane v Severni Ameriki vložili več kot 10 milijard dolarjev. Povprečni dobiček delnic podjetij s konopljo se je v zadnjih petih letih povečal za +710,69 %.

V spodnji tabeli si lahko ogledate kapitalizacijo in tečaje delnic vodilnih podjetij:

SLIKA 23

S - PHARMACEUTICAL je švicarsko podjetje, ki načrtuje projekt celotnega cikla proizvodnje medicinske konoplje vrhunske kakovosti. Izdelek se goji v zaprtih prostorih z avtomatiziranim nadzornim sistemom CMS. Pri pridelavi izdelka se upoštevajo vsi faktorji amortizacije, izgube in dejavniki za tobačno industrijo, kar omogoča pridobitev potrebne količine izdelka in naredi projekt finančno donosen za investitorja. 

Bistvo je

Industrija konoplje se iz leta v leto izkazuje za vse bolj vredno, tudi v času krize COVID-19, pa tudi dobičkonosno. Z vlaganjem v tej smeri ne boste le razpršili svojega naložbenega portfelja, temveč boste ustvarili dobiček. Ker tržne napovedi in trendi kažejo pozitiven trend rasti povpraševanja po medicinski konoplji.

bottom of page