top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Potek Stakinga kriptovalut

Za rudarjenje novih blokov v verigi blokov se uporabljata dva algoritma, PoW (Proof of Work) in PoS (Proof of Stake). Medtem ko je omrežje Bitcoin zaščiteno s PoW in zahteva veliko procesorske moči za rudarjenje novih kovancev, številne druge kriptovalute uporabljajo PoS. Ideja za algoritmom je, da imetniki kriptovalut pošljejo sredstva v staking, da bi verigi blokov pomagali pri preverjanju transakcij.

Toda Staking ni le altruistična gesta v dobro omrežja. V zameno za kovance, ki so poslani v Staking, prejmete nagrado v obliki odstotka dobavljene kriptovalute. Odstotek nagrade je odvisen od števila dostavljenih sredstev.

Tako je Staking finančno privlačna možnost za vlagatelje v kripto, ki jih zanima pasivni dohodek in se ne nameravajo poglabljati v tehnično plat rudarjenja valut.

Načini Stakinga kriptovalut

Obstajata dva načina stakinga kriptovalut:

Prvi je da to naredimo sami. Postanete validator in zaženete lastno omrežno vozlišče. Če želite postati validator in se vključiti v Staking, boste potrebovali varno in stabilno tehnično infrastrukturo ter znanje o tem, kako sami zagnati vozlišče validatorja. Vstopni prag za sam Staking je precej visok. Če želite na primer postati validator Ethereum 2.0, morate imeti na računu vsaj 32 ETH.

Staking lahko opravljamo tudi  z delegiranjem. Svoje kovance prenesete na validatorja, ki ima ustrezno nastavitev. Validatorji poskrbijo za vsa tehnična dela na vozlišču v zameno za provizijo, ki se odšteje od nagrade za Staking.

Staking se lahko prenese tako na borze kriptovalut kot tudi na druge platforme.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Menjalnice kriptovalut

Večina menjalnic kriptovalut uporablja validatorje, kateri uporabnikom omogočajo staking. Ponudbe borz se razlikujejo glede na kriptovalute, ki so na voljo za staking, provizije in obdobja zaklepanja.

Staking kriptovalut je na voljo na skoraj vseh priljubljenih borzah: Binance, Coinbase, Kraken, Gemini, OKEx.

Kripto denarnice

Staking v denarnici je odlična možnost za investitorje začetnike, saj ne zahteva posebnih tehničnih znanj in veščin. Izbrati morate samo denarnico, ki podpira staking, registrirati račun in napolniti svoje stanje z določeno količino kriptovalute.

Prednost stakinga na denarnice je, da uporabnik investira neposredno preko aplikacije. To pomeni, da v proces ni vključena tretja oseba, kar zagotavlja dodatno varnost naložbe.

SaaS (Staking as a service) platforme

Za razliko od menjalnic kriptovalut in denarnic, ki jih je mogoče uporabiti za shranjevanje in trgovanje s kripto sredstvi, so platforme SaaS zasnovane izključno za Staking. Investitorjem nudijo vsa potrebna orodja za staking in za svoje storitve zaračunavajo provizijo.

Takšne platforme poenostavljajo staking in ustvarjajo centralizirano omrežje, kar je v nasprotju z glavno idejo kriptovalut - anonimnostjo in decentralizacijo.

Prednosti platform SaaS:

- Ne potrebujete posebnega znanja in veščin, da bi zaslužili preko stakinga;

- Tveganja izgub zaradi tehničnih okvar so minimizirana, saj prilagajanje izvajajo strokovnjaki;

- Možno je doseči dohodek v najkrajšem možnem času;

- Ni treba izpolnjevati omrežnih zahtev za validatorje.

DeFi Staking

DeFi je decentraliziran sistem financiranja, ki omogoča finančne transakcije brez posrednika. Varnost pri izvajanju transakcij med obema strankama zagotavlja pametna pogodba, programska koda, ki spremlja izvajanje dogovorov.

DeFi staking vlagateljem zagotavlja pasivni dohodek brez potrebe po povezovanju tretje osebe – menjalnice, denarnice ali platforme SaaS.

Kako izbrati platformo za Staking

1. Preden pošljete kovance na nove platforme DeFi za staking, raziščite informacije o njih. Pojdite na Reddit in Twitter in preberite, kaj drugi pišejo o projektu. Razvijalci uporabnikov lahko običajno opazijo poskus prevare in opozorijo skupnost na kakršne koli znake nepoštene igre ali ranljivosti, ki so jih uspeli odkriti.

2. Vnaprej se seznanite s pogoji ali pravili, ki urejajo postopek. Bodite pozorni na potrebo, da je vaša denarnica povezana z internetom 24 ur na dan, 7 dni v tednu, na obdobje zamrznitve kriptovalute in minimalno količino vložka.

Prihodnost investiranja v Staking kriptovalut

Kriptovalute postopoma postajajo vse bolj aktivne v našem življenju in povečujejo zanimanje vlagateljev za to sredstvo. Staking je odlična alternativa rudarjenju, ki ne zahteva posebnih tehničnih veščin in velikih naložb.

Glede na Staked (razvijalec platforme za posojanje kriptovalut in upravljanje premoženja) bo predvidena letna nagrada za vlaganje v 2021 znašala 12,5 milijarde dolarjev. Glede na raziskavo JP Morgan (največjega ameriškega bančnega holdinga) se bo ta številka do leta 2025 povečala na 40 milijard dolarjev. Na primer, v S-Wallet lahko imetniki žetonov SWP sodelujejo v programu Staking in prejmejo dodatne ugodnosti v ekosistemu. Zaradi tega staking ni le priročen in stabilen način pasivnega zaslužka, ampak tudi zelo donosen. Povezava do S-Wallet stakinga.

bottom of page