top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Vrste Staking-a

Vlaganje in rudarjenje sta dva najbolj znana načina zaslužka s kriptovalutami. Staking deluje na algoritmu PoS (proof-of-stake), medtem ko rudarjenje deluje na PoW (proof of work).

Glavna razlika med tema metodama je, da morate kupiti drago in zmogljivo opremo za rudarjenje, ki ohranja delovanje omrežja. Zaslužek je odvisen od tega, kako močna je rudarska oprema.

Pri stakingu se delovanje omrežja vzdržuje s prispevki vlagateljev. Uporabnik zamrzne nekaj kovancev v denarnici, jih da v omrežje in prejme obresti za shranjevanje — 6-10% na leto.

Vrste Stakinga

Staking lahko razdelimo v dve kategoriji:

- Algoritem konsenza (soglasno mnenje o tem, katera transakcija se šteje za pravilno in katera ne)

- platforma na kateri se opravlja staking.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

V skladu s konsenznim algoritmom se razlikuje med PoS, Leased Proof of Stake in dPOS stakingom.

PoS (dokaz vložka)

Proof of Stake je algoritem za zaščito blockchain, v katerem so nepotrjene transakcije zavarovane z zamrznjenimi sredstvi v denarnicah vlagateljev. Več kovancev je zamrznjenih na uporabniškem računu, večja je verjetnost, da bo omrežje izbralo vlagatelja kot validatorja in bo nagrajen.

V primerjavi z Proof of Work, kjer rudarji tekmujejo za rudarjenje naslednjega bloka s trdim računskim delom, so validatorji na PoS izbrani glede na količino kriptovalute, ki jo ima sistem.

LPoS (zakupljeno dokazilo o deležu)

Algoritem zakupljenih dokazov o vložku pomeni »najmanj dokazil o deležu« in velja za izboljšano različico PoS. Z LPoS lahko uporabniki najamejo kovance vozliščem (omrežno vozlišče, ki je povezano z verigo blokov) in v zameno prejmejo obresti. Uporabniki skupaj napolnijo vozlišče s kovanci, kar poveča možnost, da bodo izbrani kot validator, rudarijo nov blok in ustvarijo dobiček. Poleg tega ima uporabnik možnost, da sredstva, ki se jim je odrekel, kadar koli vzame nazaj in z njimi razpolaga, kot se mu zdi primerno.

dPOS (pooblaščeno dokazilo o deležu)

Glavna prednost tega algoritma je, da lahko pri stakingu sodeluje tudi uporabnik z minimalno količino kriptovalute. Zainteresirane strani (imetniki kovancev) glasujejo za validatorje (delegate) – tiste, ki bodo preverjali transakcije, oblikovali bloke in zagotavljali, da omrežje deluje in deluje. Izbrani pooblaščenci obdelujejo transakcije in prejemajo transakcijske provizije zase in za uporabnike, kateri so jim prenesli naloge. Delegati obdržijo del dobička kot nagrado za svoje delo, provizijo, ki jo prejmejo, pa pošljejo skladovnikom.

Staking je možen na DeFi trgih, borzah kriptovalut in denarnicah.

DeFi Staking

DeFi Staking je način pasivnega dohodka v sistemu decentraliziranih financ. DeFi (Decentralized Finance) so aplikacije/storitve, ki temeljijo na blockchainu, ki so lahko odlična alternativa bančnemu sistemu.

Decentralizirane finance se od centraliziranih financ razlikujejo po tem, da nimajo enega samega organa, ki bi nadzoroval transakcije in celotno infrastrukturo. Namesto enega samega nadzornega organa decentralizirane finance uporabljajo pametne pogodbe (programska koda, ki spremlja izvajanje dogovorov med strankami).

Z DeFi Staking vlagatelji služijo denar tako, da polnijo likvidnostne sklade (zaloge žetonov, ki so zaklenjene na račun pametne pogodbe) s svojo kriptovaluto in so za to nagrajeni.

Prednosti DeFi Staking-a vključujejo visoke donose in nizek vstopni prag. Na primer, če želite sodelovati v Ethereum PoS Stacking, boste potrebovali 32 ETH kovancev (129.521 $). Pri DeFi Staking bo zadostovala minimalna količina kriptovalute (količina je odvisna od posameznega kovanca), saj je udeležencev veliko.

Staking na borzi kriptovalut

Priročna in preprosta možnost pasivnega dohodka za začetnika. V tem primeru vam ni treba sami razumeti, kako deluje blockchain, kaj je inflacija itd. Te obveznosti preprosto prenesete na tretjo osebo, na borzo in svoj račun nakažete z določeno količino kovancev, da začnete opravljati Staking.

Binance velja za najboljšo menjalnico kriptovalut za zlaganje. Postopek vlaganja v Binance je intuitiven, obdobje zamrznitve sredstev pa ne presega obdobja nekaj dni. Registriraj se na Binance in prejmi bonus: Registracijska povezava Binance

Staking v denarnicah za kriptovalute

Tako kot v primeru menjalnic kriptovalut tudi vlaganje v denarnice od osebe ne zahteva posebnih znanj in veščin. Dovolj je le zamrzniti določeno količino kovancev na svojem računu. V primerjavi z vlaganjem na borze kriptovalut je ta možnost varnejša, ker sredstva ostanejo pri uporabniku v denarnici.

Zaključek

Pojav novih vrst investiranj daje uporabnikom vedno več možnosti, da začnejo s pasivnim vlaganjem v kriptovalute, ne da bi imeli na svojem računu zmogljivo opremo in veliko kovancev. Če se odločite za možnost Stakinga v denarnice ali na borzah kriptovalut, ne boste potrebovali posebnega znanja, saj za vse tehnične vidike poskrbi tretja oseba.

bottom of page