top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Kaj so Staking bazeni

Staking je vrsta pasivnega zaslužka s kriptovalutami, ki temelji na algoritmu PoS (proof-of-stake). To pomeni, da dobi nagrado za rudarjen blok tisti, ki ima na računu več sredstev. To je tisto, zaradi česar se staking razlikuje od rudarjenja, kateri uporablja algoritem PoW (dokaz dela), pri čemer udeleženci tekmujejo v računalniški moči. Se pravi, nagrada gre tistemu z največ procesorske moči.

Da bi povečali računalniško moč in možnosti za prejem nagrade za blok pri rudarjenju, se udeleženci združijo in tvorijo rudarske bazene. Pri stakingu je enako. Združevanje pomaga povečati število sredstev in možnosti za nagrado pri preverjanju posameznega bloka.

Več o Stakingu si lahko preberete na tej povezavi.

Opredelitveni čas: Staking bazen

Staking bazen drži skupnost imetnikov posamezne kriptovalute, kateri združujejo vire, da povečajo verjetnost, da jih izbere validator in zato prejmejo nagrado za preverjanje bloka transakcij. Nagrada je sorazmerno razdeljena med vse člane združenja.

Oglejmo si prednosti Staking bazenov z uporabo dveh kripto investitorjev za primer:

Kripto Investitor 1. Ima denarnico s 1000 kovanci ADA (Cardano je platforma za kriptovalute z algoritmom PoS). Ne želi se pridružiti bazenu Stakinga in Staking upravlja sam. Ko je treba blok rudariti, sistem blockchain išče najprimernejšo denarnico za Staking. Se pravi tistega z največ premoženja. Zato je verjetnost, da bo denarnica kripto investitorja 1 izbrana za preverjanje bloka, majhna.

Kripto Investitor 2. Sodeluje pri staking bazenih in tam prispeva določeno količino kovancev. Ker je vrednost bazena veliko višja v primerjavi z drugimi denarnicami/bazeni, obstaja velika verjetnost, da bo izbran za preverjanje bloka. S sodelovanjem v združenju Stakinga ima kripto investitor 2 večje možnosti za dobiček v primerjavi s kripto investitorjem 1.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Kako deluje Staking bazen

Področja stakinga imajo skrbnika ali operaterja – nekoga, ki je odgovoren za vzdrževanje vozlišč/validatorjev in udeležencev. Če se želite pridružiti združenju, morate svoje kovance zakleniti v denarnico ali na določen naslov blockchain. Člani skupine za Staking ne morejo uporabljati sredstev, dokler ne poteče obdobje stakinga. Ta postopek poveča varnost omrežja ter preveri in potrdi nove bloke.

Medtem ko nekateri bazeni zahtevajo, da uporabniki položijo kovance pri tretji osebi, obstajajo druge možnosti. Na primer, bazeni hladnega stakinga (postopek stakinga v denarnico kriptovalute, ki nima povezave z internetom) uporabnikom omogočajo shranjevanje sredstev v strojni denarnici. Na ta način zagotavljajo varnejši model.

Prednosti in slabosti Staking bazenov

Začnimo s prednostmi:

- nagrade za vlaganje so bolj predvidljive in pogostejše;

- dati priložnost za zaslužek pasivnega dohodka, brez skrbi za tehnično izvedbo: postavitev in zagon kontrolnega vozlišča;

- nizek vstopni prag – na računu vam ni treba imeti na desetine ali tisoč kovancev.

Slabosti:

- uporabnik prejme manjšo nagrado, ker se nagrada deli med vse udeležence;

- večina ponudnikov zaračuna provizijo, kar zniža končno izplačilo.

Ali se lahko pridružim Staking bazenom?

Odgovor je odvisen od zneska sredstev na vašem računu. Če imate dovolj kovancev, da dobite nagrado za blok, lahko naredite solo investicijo. Če nimate dovolj kovancev, je vlaganje v bazene najboljši način za več dobička.

Več zanimivih člankov o kriptovalutah, stakingu, strategijah in trendih na finančnem trgu boste lahko prebrali na tej povezavi.

bottom of page