top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Kaj je Staking

Staking je eden od načinov zaslužka pasivnega dohodka s kriptovalutami. Staking je neločljivo povezan z algoritmom PoS.

PoS ali proof-of-stake dobesedno pomeni potrditev skupne rabe. To pomeni, da je po algoritmu PoS dovoljeno obdržati sredstva v kriptovaluti za pasivni dohodek.

Količina kriptovalute na računu igra pomembno vlogo. Od tega je odvisen odstotek možnih transakcijskih pregledov oziroma končni donos vlagatelja.

Staking lahko označimo kot postopek shranjevanja sredstev v elektronski denarnici s pravico do sodelovanja pri rudarjenju kriptovalut. V bistvu so zamrznjeni za določen čas, za kar udeleženci Stakinga prejmejo nagrado.

Razlika: Staking, Rudarjenje (Mining)

Glavna razlika med stakingom in rudarjenjem je v uporabljenih algoritmih. Rudarjenje uporablja algoritem PoW. Kaj to pomeni? PoW ali proof-of-work se dobesedno prevaja kot dokaz o delu. To pomeni, da uporabniki tega algoritma uporabljajo računalniško moč za rudarjenje kriptovalut.

Rudarji so nagrajeni za vzdrževanje omrežja, potrjevanje transakcij v njem in zaščito informacij pred izgubo ali ponarejanjem s pomočjo zmogljivih računalniških sistemov. Tako deluje znana kriptovaluta bitcoin.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Staking pa ne zahteva računalniških strojev, nakupa opreme ali tehničnih veščin lastnika kriptovalute. Če želite začeti sodelovati pri stakingu, morate imeti na voljo sredstva in možnost, da jih zamrznete za določeno obdobje. V primeru rudarjenja je treba kupiti računalniške stroje in nenehno vzdrževati njihovo delovanje.

Prednosti in slabosti Stakinga

Začnimo s pomanjkljivostmi:

- Nagrade od investicije se ne izplačujejo v tradicionalni denarni valuti (USD, EUR)

- Vloženi kovanec nenehno narašča ali pada, kar vpliva na povračilo sredstev

Prednosti Stakinga:

- Nizek vstopni prag, brez posebnega minimalnega limita

- ne zahteva drage opreme

- velik nabor kovancev

Staking je zelo podoben depozitu v banki. Uporabniki blokirajo kovance v denarnici kriptovalute, kar zagotavlja, da omrežje deluje in deluje. Za to so nagrajeni v obliki odstotka, ki je precej višji kot v katerikoli banki. Lahko pa se razlikuje, veliko je odvisno tudi od števila udeležencev v omrežju.

Staking za kripto vlagatelja je pasivna metoda dohodka, njegova naloga je pomnožiti sredstva. Ni nujno, da se investiranja lotite sami. Upravljanje premoženja je mogoče oddati zunanjemu ponudniku zastopanja, menjalnici, validatorju ali denarnici. Algoritme, udeležence in strategije investiranja bomo podrobneje izvedeli v naslednjem članku.

bottom of page