top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

ICO: Od česa je odvisna vrednost

Žeton je digitalno sredstvo ali notranja valuta podjetja, katera ga izda. Imetniki žetonov lahko plačajo za blago ali storitve podjetja izdajatelja, zanj prejmejo dodatne bonuse katere lahko zamenjajo za drugo sredstvo.

Eden od razlogov, zakaj podjetja izdajajo žetone, je privabljanje naložb prek ICO (Initial Coin Offering). Pojasnimo, kaj je ICO in kako se oblikuje cena žetona.

ICO: kaj je to

ICO je oblika dviga naložb podjetja z izdajo lastnih žetonov.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Predstavljajte si, da obstaja majhen startup z zanimivim projektom blockchain tehnologije. Ima poslovni načrt in strokovnjake, vendar ni denarja za njegovo izvajanje. Da bi se izognil jemanju posojil, lastnik startupa izda svoje žetone, naredi belo knjigo projekta (dokument, ki opisuje prednosti, funkcionalnost, strategijo) in ustvari ICO.

Lastništvo žetonov daje vlagatelju različne pravice. Na primer odstotek dobička, pravice do lastništva nekaterih sredstev podjetja, popusti na blago/storitve itd. Seznam pravic, ki so na voljo vlagatelju, ureja ustanovitelj startupa. V vsako enoto sredstva je vložen določen »odstotek« pravic in bonusov. Zato, več žetonov vlagatelj kupi, več pravic in bonusov bo prejel.

Nakup žetonov omogoča vlagatelju, da:

- proda žetone, ko se cena dvigne, in zasluži na razliki v vrednosti;

- plača izdelek podjetja z žetoni;

- prejme odstotek dobička organizacije;

- zamenja žetone za priljubljeno kriptovaluto, kot sta Bitcoin ali Ethereum.

ICO se običajno izvajajo na platformi Ethereum. Omogoča ustvarjanje pametnih pogodb – digitalnih pogodb, ki jih ni mogoče prekiniti. Pametne pogodbe so oblikovane s programsko kodo, ki spremlja izvajanje dogovorov med obema stranema: prodajalcem in kupcem. Je zagotovilo, da bo vlagatelj prejel določeno količino žetonov za kriptovaluto, ki jo je nakazal podjetju.

Kaj vpliva na ceno žetonov med ICO in kako se le ta določi

Ceno žetona določi lastnik projekta. To je ena glavnih nalog, od katerih je odvisna donosnost ICO. Pri oblikovanju cene morate upoštevati več dejavnikov: povpraševanje, uporabnost žetona, obseg izdaje.

Povpraševanje

Če žetoni dajejo vlagatelju pravico do nakupa izdelka, ki ga podjetje proizvaja, je treba pred oblikovanjem cene analizirati povpraševanje po tem izdelku ali storitvi. Cena žetona mora biti nižja od tržne cene, sam izdelek pa mora biti konkurenčen. Ugodnejši pogoji bodo pritegnili več vlagateljev.

Če je izdelek podjetja edinstven in nima konkurentov na trgu, lahko lastnik projekta določi katero koli ceno žetona. Toda v tem primeru je pomembno, da nov produkt pravilno predstavimo, da se investitor ne boji vlagati v izdelek, katerega učinkovitosti še ne more oceniti.

Uporabnost žetonov

Uporabnost žetona je določena z bonusi, ki jih vlagateljem ponudi izdajatelj. Več "ugodnosti" podjetje daje, višjo ceno lahko določi za žeton. Uporabnost žetona in povpraševanje po žetonu sta medsebojno povezana dejavnika. Če za žeton določite visoko ceno, ponudite veliko bonusov, vendar izdelek ne bo povpraševan - ni smiselno, da bi vlagatelj investiral v tak projekt. Prvič, žeton mora biti uporaben. Če je koristnost, bo tudi povpraševanje.

Izdajanje žetonov

Izdate lahko omejeno ali neomejeno število žetonov. Veliko žetonov naenkrat je smiselno prodati le, če je veliko povpraševanje. V nasprotnem primeru bo prišlo do prenasičenosti žetonov, kar bo povzročilo znižanje njihove vrednosti in stroškov. Optimalna možnost je, da na začetku sprostite nekaj sredstev in opazujete povpraševanje. Če je visoka, lahko dvignete ceno in povečate število žetonov. Nekatera podjetja zažigajo žetone, da bi umetno dvignila ceno sredstva. Stellar (XLM) je imel takšen primer, ko so “zažgali” 50 milijard XLM.

Če vlagatelji opazijo, da se količina žetonov v obtoku ves čas povečuje, lahko špekulirajo o prihodnjem zvišanju cene. Toda po drugi strani, če je veliko žetonov izdanih hkrati ali prepogosto, lahko cena pade.

Vsi trije dejavniki so tesno povezani. Zato je pri oblikovanju cene vredno izčrpno preučiti bonuse, ki jih prejmejo imetniki žetonov in kako uporabni so zanje ter kako zahteven je izdelek. Povezovanje teh dejavnikov bo pomagalo določiti število žetonov za sprostitev in njihovo ceno.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Dejavniki, na katere mora biti vlagatelj pozoren pred nakupom žetonov

Naložba mora prinesti dohodek. Zato so pred vlaganjem v ICO in nakupom žetonov pozorni na štiri dejavnike.

1. Dodelitev žetonov

Obstajata dve možnosti za distribucijo žetonov: zgodnja prodaja pred ICO in prodaja po njem. V prvem primeru se žetoni generirajo in distribuirajo uporabnikom pred javno ponudbo. Na primer med razvijalci projektov, drugimi člani ekipe ali zgodnjimi vlagatelji.

Večina kripto projektov gre v ICO z vnaprej razdeljenimi žetoni. Tega se ni treba bati, saj zgodnja distribucija kaže, da ima projekt povpraševanje in je legitimen.

2. Tržna kapitalizacija

Prikazuje celoten znesek sredstev, vloženih v kripto projekt. Poleg tržne kapitalizacije je vredno biti pozoren tudi na izdajo žetonov. To je znesek sredstva, ki je v obtoku. Večja kot je tržna kapitalizacija žetona in nižja kot je njegova količina v obtoku, bolj vreden je lahko v prihodnosti.

3. Ponudba in povpraševanje

Več kot je prodanih sredstev, manj je ovrednotena. To je tržni zakon, ki deluje povsod. Bodite pozorni na to, koliko žetonov je podjetje izdalo, da boste razumeli, ali se bo cena dvignila ali znižala. Če je žetonov veliko in je cena nizka — najverjetneje se bo vrednost znižala, ker nihče ne želi kupiti sredstev. Če je žetonov malo in je cena visoka, obstaja velika verjetnost, da bo še naprej rasla.

4. Medijske omembe

Ko navdušenje nad projektom spodbujajo mediji, analitiki, zvezdnice — več ljudi izve o žetonih. Glede na to, kaj se omemba projekta pojavi na spletu, se cena žetona zniža ali dvigne.

Na primer, če slavna oseba izrazi svoje želje in zanimanje za projekt, bodo ljudje začeli kupovati sredstvo in njegova vrednost se bo povečala. Na enak način deluje v nasprotni smeri. Če mediji objavljajo kontroverzne omembe projekta in znane osebnosti izrazijo svoje dvome — ljudje se bodo bali kupiti premoženje ali ga začeti prodajati in cena bo zaradi tega padla. Na primer, maja 2021 je ena izjava Elona Muska, da Tesla noče sprejeti transakcij v bitcoinih, izzvala padec tečaja BTC za 31%.

Torej preden investirate v ICO, je potrebno podrobno preučiti informacije o projektu, preverite njegov ugled, pogledati, kaj o njem pravijo mediji. Na ta način ne boste le lahko predvideli rasti ali upada valute, temveč tudi ocenili zanesljivost projekta.

Največja korist žetona SWP

V ekosistemu S-Wallet obstaja žeton storitve SWP, ki vam omogoča varne, pregledne in takojšnje finančne transakcije. Od razlike v menjalnem tečaju žetona lahko zaslužite preprosto tako, da ga shranite na svoj račun, pa tudi sodelujete v programih Staking SWP in Liquidity Mining SWP ter tako služite pasivni dohodek.

Cilj družbe S-Group je ustvariti finančni ekosistem z možnostjo varne, donosne in udobne investicije za vsakogar. Več o tem na tej povezavi.

bottom of page