top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Token: Kaj je in njihov pomen

Zgodovina prvega žetona se je začela v Veliki Britaniji v 17. stoletju. Naseljenci so ustvarili svoje "žetone" in jih zamenjali za blago in izdelke. Toda žetone so lahko uporabljali le kot plačilno sredstvo znotraj svoje skupnosti. Kasneje so žetone izdajali trgovci, podjetniki in banke zaradi pomanjkanja javnega denarja.

Na področju kriptovalut je token neke vrste žeton, za katerega lahko dobite določeno storitev ali izdelek. Za ponazoritev vzemimo primer zabaviščnega parka. Ko vstopite v park, kupiš žeton ali vstopnico, s katero plačate storitev za zabavo. Velja pa za en park.

Tako deluje tudi žeton – z njim lahko plačate samo storitve ali blago podjetja, pri katerem ste ga kupili. Gre za digitalno sredstvo, ki ga vlagatelj kupi od izdajatelja žetona.

Zakaj so žetoni potrebni in kako se uporabljajo

V svetu kriptovalut je žeton neločljivo povezan z ICO (začetna ponudba kovancev ali začetna ponudba kovancev). Medtem ko se na borzi podjetja odpravijo na IPO, da bi pridobila naložbe, kripto borza za to uporablja ICO.

Na primer, podjetje ima zanimiv projekt, poslovni načrt, a nima denarja za njegovo izvedbo. Za pridobitev denarja podjetje izvede ICO – oglaševalsko kampanjo, v kateri vlagateljem pove o projektu in strategiji. V zameno za sredstva podjetje vlagateljem ponuja žetone, ki jih lahko uporabijo kot domačo valuto ali vrednostne papirje, ko se projekt realizira.

V prvem primeru - z vlaganjem v projekt lahko pozneje plačate njegove storitve ali blago z žetoni. Na tem lahko zaslužite. Če se projekt uspešno razvija, bo veliko ljudi, ki bodo želeli kupiti žetone od vas. Tako lahko z minimalno naložbo povečate svoj dohodek.

Žetoni so kot vrednostni papir, delujejo na enak način kot delnice na borzi. Vlagatelj kupi določeno število žetonov, ki mu dajejo pravico do dela dobička podjetja. V zelo redkih primerih žetoni dajejo vlagatelju pravico do sodelovanja pri upravljanju podjetja.

Pametne pogodbe zagotavljajo, da so izpolnjeni pogoji med vlagateljem in podjetjem, ki je prodalo žeton. To je programska koda, ki uporablja algoritem za sledenje pogojem pogodb med uporabniki.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Vrste žetonov

S pojavom številnih novih zagonov blockchain in ICO-jev so žetone začeli deliti v različne kategorije glede na namen, uporabo, pravni status, tehnično raven in osnovno vrednost.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Vrste žetonov

Uporablja se v okviru projekta blockchain in daje vlagateljem pravico dostopa do produktov ali storitev projekta, ki bodo ustvarjeni v prihodnosti.

Pomembno. Ni zagotovila, da bo izdelek ali storitev ustvarjen, zato morate pred vlaganjem skrbno raziskati informacije o projektu.

Na primer, Brave Browser je brskalnik, ki je bil izdan kot alternativa Google Chromu za rešitev problema velikega števila oglasov.

Pri tem je podjetje ustvarilo pomožni žeton za brskalnik Brave, Basic Attention Token (BAT). Uporabljajo ga lahko gledalci, oglaševalci in ustvarjalci vsebin.

Varnostni žetoni

Podobne so delnicam, ki jih vlagatelji kupijo na borzi. Digitalna sredstva dajejo vlagateljem pravico do dividend in sodelovanja pri upravljanju podjetja. Vse pravice so zapisane v pametnih pogodbah, tako da so vlagatelji lahko prepričani, da bo podjetje spoštovalo svoje dogovore.

V primerjavi s uporabnimi žetoni so pametne pogodbe varnejše in zanesljivejše. Zagotavljajo, da bodo v primeru neuspeha projekta, na primer zaradi neuspešne kampanje, ekonomskih dejavnikov ali goljufije ustvarjalcev (scaming), vlagatelji prejeli odškodnino.

Dolžniški žetoni

Te žetone lahko primerjamo s kratkoročno obveznico ali posojilom. Vlagatelji posodijo lastnikom projektov blockchain določen znesek in prejmejo obresti.

Žetoni, podprti s sredstvi

Žetoni, ki so podprti z opredmetenimi sredstvi, kot so zlato, nafta, delnice, nepremičnine. Ena od prednosti žetonov je, da dajejo vlagatelju pravico do uporabe fizičnih sredstev, s katerimi je sredstvo zavarovano.

NFT (nezamenljivi) žetoni

Ti žetoni so edinstveni, ker niso zamenljivi. Medtem ko je druge žetone mogoče zamenjati, žetone NFT ni mogoče zamenjati. Zaradi te lastnosti so žetoni NFT odličen način za popravljanje edinstvenosti in določitev lastništva digitalnega predmeta: slike, igre, pesmi itd.

Vsak kovanec NFT-žetona je edinstven. Ni ga mogoče ponarediti, razcepiti ali zamenjati s kovancem enake vrednosti.

Žeton in kovanec: v čem je razlika

"Žetoni" in "kovanci" so izrazi, ki jih pogosto najdemo v skupnosti kriptovalut, zaradi česar novinci zmotno mislijo, da je to ista stvar. Razčlenimo.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Žetone na obstoječem blockchainu izdaja ena oseba, ki določa izdajo in funkcionalnost digitalnega sredstva. V skladu s tem, žetonov ni mogoče rudariti.

Druga razlika med kriptovalutami in žetoni je obdelava transakcij. V primeru kriptovalut transakcije obdeluje blockchain, medtem ko se žetoni zanašajo na pametne pogodbe. To je programska koda, ki spremlja izpolnjevanje predpisanih pogojev med uporabniki.

Primerjalna tabela žetonov in kovancev

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Povzetek

Žeton je digitalno sredstvo, ki vlagatelju daje pravico do ugodnosti projekta, kot je popust na blago ali storitve podjetja. Glavne razlike med žetoni in kovanci so v tem, da žetoni nimajo lastnega blockchaina, njihova funkcionalnost pa je širša od zgolj finančnih transakcij. Preprosto povedano, žeton pomeni tisto, kar imate momentalno, medtem ko kovanec pomeni, da ga lahko trajno posedujete.

Kot del ekosistema S-Group obstaja žeton storitev, imenovan SNT, kateri vlagateljem omogoča varne, pregledne in takojšnje finančne transakcije. Lahko se uporablja kot:

- plačilno sredstvo, s katerim se plačuje storitve ali naložbene produkte družbe;

- obračunska enota za prejem izplačanih dividend in bonusov;

- digitalno sredstvo, ki zagotavlja zajamčen dohodek z rastjo cene žetonov, tako da se hrani na računu;

- identifikator, kateri omogoča dostop do ekskluzivnih finančnih storitev in produktov.

Ekosistem družbe S-Group je pot do donosnih naložb. Več na tej povezavi.

bottom of page