top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Rudarjenje: Definicija in vrste

Rudarjenje je eden od načinov pridobivanja kriptovalute. V tem članku razčlenimo, kaj je rudarjenje, kako deluje, kakšni načini in vrste obstajajo.

Opredelitev in načelo rudarjenja

Rudarjenje v svetu kriptovalut pomeni rudarjenje proces rudarjenja novih kovancev z reševanjem kompleksnih računskih problemov.

Načelo rudarjenja je naslednje. Transakcije s kriptovalutami so združene v bloke. Za potrditev transakcije mnogi rudarji hkrati poskušajo povezati hashe z bloki. Hash je koda, v kateri so šifrirani transakcijski podatki. Kdor prvi reši problem, je nagrajen s kriptovaluto.

Glavna težava rudarjenja je algoritem PoW (Proof of Work), kar pomeni dokaz o delu. Z drugimi besedami, rudarji z zmogljivo računalniško opremo imajo več možnosti, da dešifrirajo zgoščenec in dobijo nagrado za blok. Moč opreme neposredno vpliva na število hashov, ki jih rudar lahko izračuna na sekundo, in dobiček, ki ga bo dobil. Se pravi, močnejša kot je oprema, več kovancev prejme rudar.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Naloge, ki jih rešuje rudarjenje

1. Delovanje transakcij. Transakcije znotraj blockchaina se izvedejo šele, ko jih rudarji preverijo in odobrijo. Ko je transakcija odobrena, jo kupec sredstva prejme na svoj račun, prodajalec pa prejme fiat (običajni denar) za kriptovaluto.

2. Zagotavljanje decentralizacije omrežja. Podatki o transakcijah so shranjeni hkrati pri vsakem rudarju. To pomeni, da ni enotnega strežnika, kjer bi bile shranjene vse informacije, prejemnika in pošiljatelja sredstev pa ni mogoče slediti.

3. Zagotavljanje izdaje kriptovalut. V procesu rudarjenja se ustvarijo novi bloki, kar povzroči povečanje količine kriptovalute v omrežju.

Vrste rudarjenja

Ker je rudarjenje zapleten in drag proces, obstaja več klasifikacij: glede na vrsto opreme, ki se zanj uporablja, in po številu udeležencev.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Vrste glede na izbrano opremo

1. Rudarjenje na računalnikih (običajni procesorji)

Sprva, ko kompleksnost rudarjenja ni bila na tako visoki ravni, je bilo mogoče kovance rudariti na običajnih procesorjih doma. Dandanes rudarjenje na CPU ni možno zaradi pomanjkanja moči in kompleksnosti rudarjenja. Še posebej, ko gre za vrhunske kovance, kot sta bitcoin ali litecoin.

2. GPU rudarjenje (na grafičnih karticah)

Zaradi vse večje priljubljenosti bitcoina in vse bolj zapletenih algoritmov za rudarjenje bitcoina so rudarji namesto procesorjev začeli uporabljati zmogljive grafične kartice. Toda sčasoma niti njihova moč ni dovolj.

3. Rudarjenje na ASIC (integrirano vezje)

To je posebna in najmočnejša oprema, ki je bila prvotno zasnovana za rudarjenje na določenih algoritmih. Zato je rudarjenje ASIC večkrat učinkovitejše in učinkovitejše od rudarjenja s CPU ali GPU.

Da bi povečali moč opreme in da bi lahko kopali več kovancev, so uporabniki začeli sestavljati rudarske kmetije. To pomeni, da za rudarjenje ne uporabljate ene naprave, temveč več. Rudarske kmetije so nameščene v velikih prostorih z dobrim prezračevanjem in zaradi velike moči omogočajo rudarjenje velikega števila kovancev.

Vrste glede na izbrano opremo

1. Solo rudarjenje ali individualno rudarjenje

Samostojno rudarjenje novih kovancev na lastni opremi. V tem primeru si rudar vzame ves dobiček zase, vključno z nagrado in transakcijsko provizijo. Zaradi povečane kompleksnosti rudarjenja bitcoinov in drugih priljubljenih kovancev se individualno rudarjenje uporablja za rudarjenje obetavnih novih kriptovalut. V nasprotnem primeru ne bo donosen zaradi neenakomernih donosov rudarjenja bitcoinov in stroškov opreme/elektrike.

2. Rudarski bazeni

Rudarski bazeni so se pojavili zaradi vse večjih težav pri rudarjenju priljubljenih kriptovalut. Pool je strežnik, kjer rudarji združujejo svojo računalniško moč. S tem se povečajo možnosti, da prvi najde in izkoplje blok, hkrati pa se nagrada zanj razdeli med vse člane bazena, odvisno od zmogljivosti njihove opreme. Bazeni za svoje storitve zaračunavajo majhno pristojbino.

3. Rudarjenje v oblaku

Nanaša se na najem računalniške moči od lastnikov velikih rudarskih kmetij. Tako se rudar le pridruži kmetiji za rudarjenje v oblaku in plača najemnino, vse težave pri vzdrževanju omrežja, opreme in drugih tehničnih točk pa so na plečah lastnika farme.

Tveganja rudarjenja

Kljub temu, da je rudarjenje eden najbolj znanih in priljubljenih načinov rudarjenja kriptovalute, ima tveganja.

Prvo tveganje je zakonodajno. V mnogih državah rudarjenje ni zakonsko urejeno, v nekaterih: Tajvanu, Vietnamu, Ekvadorju, Romuniji, Kirgizistanu pa je prepovedano. Preden se torej lotite rudarjenja, se posvetujte z odvetnikom, da zmanjšate pravno tveganje.

Drugo tveganje je nedonosnost. Na primer, če želite samostojno rudariti bitcoin, potrebujete ogromno računalniško moč, za katero boste morali porabiti veliko denarja za zagotavljanje in plačilo računov za elektriko. Z aktivnim razvojem rudarskih kmetij in bazenov obstaja veliko tveganje, da zapravite denar za opremo, vendar ne najdete niti enega bloka.

Tretje tveganje je negotova donosnost. Koliko dobička bo rudarjenje prineslo, je težko izračunati, saj je odvisno od številnih dejavnikov. Na primer, priljubljenost kovanca, težavnost rudarjenja, moč opreme. Če želite približno izračunati skupni dohodek, morate od prejetega dobička odšteti stroške električne energije, pa tudi nakup ali najem opreme.

Staking - alternativa rudarjenju

Če želite vlagati v kriptovaluto, vendar ne želite porabiti velikih zneskov za opremo in na splošno želite imeti stabilnejši dohodek, je vlaganje najboljša možnost. Za stacking ne potrebujete drage opreme. Vse, kar potrebujete, je določena količina sredstev na vašem računu, nato jih zamrznete in za to prejmete odstotek dobička za shranjevanje.

Ekosistem S-Wallet ima žeton storitve SWP, katerega imetniki dobijo možnost pasivnega zaslužka s stackingom. Donosi pri SWP se gibljejo od 50 do 70 % na leto. Poleg tega imajo imetniki žetonov dostop do številnih ugodnosti in privilegijev v ekosistemu S-Wallet. Povezava

bottom of page