top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Kriptovaluta

Kriptovaluta je digitalna valuta, katere merska enota je kovanec. Predpona crypto pomeni tehnologijo šifriranja. Glavna značilnost kriptovalute je, da nima fizične oblike. Kovanci se rudarijo, trgujejo in shranjujejo samo v omrežjih. Zato jih je skoraj nemogoče ukrasti ali ponarediti.

Kriptovalute so neodvisne od vlad, bank in vseh drugih finančnih institucij. Prav tako v ekosistemu kriptovalut ni posrednikov in birokracije. Pravzaprav njegov obstoj podpirajo sami uporabniki.

Kako se je pojavila kriptovaluta

Kriptovaluta je neločljivo povezana z bitcoinom. Ni presenetljivo, saj je bitcoin postal prvi kovanec za rudarjenje v omrežju. Danes je najbolj pomembna in najdragocenejša med kriptovalutami. Ustvarjalec bitcoina je Satoshi Nakamoto, ki je kovanec aktivno razvijal v letih 2007-2010, nato pa izginil. Do zdaj ni natančno znano, ali gre za osebo ali skupino nadarjenih programerjev.

Bitcoin je na hitri poti od leta 2008, iz vredosti 10 centov poletel do 48.800 $ (september 2021). Številni ekonomisti in finančniki menijo, da to še zdaleč ni meja za njegovo vrednost. V prihodnosti lahko pričakujemo tudi do 250.000$.

Bitcoin je postal zgled za številne druge kriptovalute. Danes so najuspešnejši Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin in Binance coin. Skupno je na svetu več kot 1700 različnih kriptovalut in ta številka nenehno raste. Približno 20 držav je že napovedalo razvoj in izdajo lastne kriptovalute.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Kaj je blockchain

Zahvaljujoč pojavu bitcoina se je svet znova naučil tehnologije blockchain. Pravzaprav je to baza podatkov brez enega samega centra za shranjevanje informacij. Vse informacije so shranjene na računalnikih uporabnikov, ki so integrirani v omrežje. Vrednost tehnologije je v tem, da je ni mogoče pretentati ali poškodovati. Danes je to najvišja raven računovodstva in avtomatizacije.

Finančne institucije, banke, vlada, vodilna podjetja uporabljajo tehnologijo blockchain za zaščito in shranjevanje podatkov, optimizacijo procesov, zaščito lastninskih pravic itd.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Investiranje v kriptovalute

Dinamika rasti ali upadanja tečaja kriptovalut je odvisna od več dejavnikov:

- Rast števila prodajalcev in kupcev, ki sprejemajo kriptovalute

- Načrti in dejanja držav za legalizacijo ali prepoved večjih kripto kovancev

- Pripravljenost vlagateljev za nadaljno investiranje v kriptovalute

Kompleksnost rudarjenja kovancev v omrežju je eden od glavnih dejavnikov, ki vpliva na njihovo ceno. Če je bilo pred nekaj leti mogoče rudariti bitcoin z navadnim računalnikom, danes zahteva veliko energije in ogromno energije.

Obstaja več običajnih načinov zaslužka denarja, na primer z bitcoini:

- Nakup kovancev ob padcu in njihova prodaja na vrhuncu. Zaslužek zaradi tečajnih razlik

- ICO (Začetna ponudba kovancev). Nakup prvih kovancev nove kriptovalute vam omogoča, da postanete lastnik kovancev po najnižji ceni. Poleg tega se kovanci zamenjajo za pravo valuto kadarkoli, ko se tečaj dvigne na želeno vrednost.

- Trgovanje. Trgovanje na borzi s parom BTC / USD se lahko izvaja tako za znižanje kot za povečanje tečaja. Več o delovanju deviznega trga si lahko preberete v našem poglavju KAJ JE FOREX (link)

Eno je zagotovo dejstvo, digitalne valute in blockchain so že postali del našega vsakdanjega življenja. V naslednjih poglavjih bomo podrobno govorili o strategijah trgovanja, napovedih za kriptovalute, tehnologiji blockchain in še marsičem. Ne spreglejte naslednjega poglavja: RAZLIKA MED KRIPTOVALUTAMI

bottom of page