top of page

Legalizacija medicinske konoplje: svetovna situacija

Izjava o omejitvi odgovornosti. Ta članek ne zagovarja uporabe, distribucije ali proizvodnje drog. Napisano je za izobraževalne namene, da pokaže, katere države je medicinska konoplja v celoti ali delno legalizirana in v kateri je nezakonita. Legalizacija medicinske konoplje ni enaka "po volji" marihuane.

Legalizacija konoplje je veliko razpravljalno vprašanje. Vendar pa je v anketi Gallup iz leta 2017, 64 odstotkov anketiranih povedalo, da podpirajo marihuano na nacionalni ravni. Medicinske raziskave kažejo prednosti medicinske konoplje pri zdravljenju bolnikov. Na primer, medicinska konoplja stabilizira raven razpoloženja in krvnega sladkorja, izboljša cirkulacijo in pomaga pri nadzorovanju napadov.

Zdravilni pripravki konoplje se uporabljajo za zdravljenje bolnikov z rakom med kemoterapijo, za lajšanje bolečin, izboljšanje delovanja dihanja pri bronhialni astmi, lajšanju napadov in zmanjšanju pogostosti napadov v epilepsiji.

V tem članku delimo izkušnje držav, v katerih je medicinska marihuana legalizirana.

Katere države omogočajo medicinsko konopljo

SLIKA 16

Najpomembnejše reforme za legalizacijo medicinske konoplje se ponavadi odvijajo v ZDA. Toda ta preobrazba ni omejena samo na Ameriko. Vključene so tudi evropske in druge države, kjer je konoplja delno ali popolnoma legalizirana/dekriminalizirana.

ZDA

V ZDA je rekreacijska uporaba konoplje v različnih odmerkih zakonita v 10 državah, dekriminalizirana pa v 15 državah. Medicinska konoplja je zakonita v 33 državah, le - to pa lahko dobite v specializiranih lekarnah.

Leta 2018 je Kanada postala prva država, ki je legalizirala in urejala trg medicinske in rekreacijske konoplje. Ena redkih držav je skupaj z Nizozemsko, Avstralijo in Izraelom omogočila izvoz medicinske marihuane. Kanadska producentka Aurora Cannabis v sodelovanju z Alfredom Pedersenom & Son na Danskem proizvede do 120.000 kilogramov konoplje na leto.

V ZDA je  medicinska konoplja predpisana za zdravljenje naslednjih bolezni:

- Katesija, povezana z rakom, slabost ali bruhanje, izguba teže, kronična bolečina;

- Crohnova bolezen;

- depresija;

- slabost ali izguba teže, povezana z virusom HIV/AIDS -a;

- anoreksija;

- epilepsija;

- smrtne bolezni: rak, HIV/AIDS, ciroza jeter, Alzheimerjeva.

Na Jamajki, Braziliji, Kolumbiji, Mehiki, Urugvaju, Čilu, Peruju, Paragvaju je medicinska konoplja popolnoma zakonita, medtem ko je rekreacijska konoplja dekriminalizirana. To pomeni, da lahko obdržite določeno količino plevela, ki je določen po zakonu. Glavna razlika med medicinsko in rekreacijsko konopljo je vsebnost THC in kanabidiola. V navadni marihuani je THC 5 - 35%, medtem ko v medicinski konoplji znaša do 1%. Odstotek kanabidiola je 6 do 20%.

SLIKA 17

Evropske države

Nizozemska je država z najdaljšo izkušnjo pri uporabi konoplje za medicinske in rekreacijske namene. Pri nas zdravniki pripravke iz konoplje bolnikom predpisujejo že več kot 10 let.

Nizozemska vlada je Bedrocanu BV dovolila, da v državo dobavlja pripravke iz konoplje.

V Nemčiji je uporaba medicinske konoplje dovoljena v posebnih primerih. Bolniki s hudimi boleznimi lahko v lekarnah kupijo pripravke iz konoplje, da pomirijo bolečine.

V Italiji je bila terapevtska uporaba konoplje najprej dovoljena leta 2007. V nasprotju z Nemčijo stroški za nakup medicinske konoplje pokrivajo regionalni zdravstveni sistem.

V Španiji lahko ljudje sami gojijo in uporabljajo rastlino v medicinske namene. Ameriška vlada dopušča uporabo marihuane le v primerih hude slabosti, ki jo povzroča kemoterapija ali multipla skleroza, če pride do recepta zdravnika.

Grške in Ciprske vlade so odobrile legalizacijo medicinske konoplje v letih 2018 – 2019 in omogočajo uporabo le pod strogim nadzorom zdravnika. Na Hrvaškem je denimo registrirano le eno zdravilo iz konoplje Epiduolex. Na Finskem pa je odobreno pršilo za ustno sluznico Sativex. Predpisano je bolnikom z multiplo sklerozo.

Na Švedskem, v Latviji, Belgiji in Albaniji je medicinska konoplja strogo prepovedana - uporaba, nakup in prodaja je nezakonita. V Ukrajini je uporaba medicinske in rekreacijske konoplje prepovedana.

bottom of page