top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

IPO: Koristi in postopek za investitorja

IPO (Initial public offering) - je začetna javna ponudba delnic na borzi. Ko podjetje sodeluje pri IPO, preneha biti zasebno in postane javno, njegove delnice pa lahko kupi vsak. Tako podjetje pritegne naložbe, ki jih nato uporabi za razvoj svojega poslovanja.

Za vlagatelje je sodelovanje v IPO priložnost za povečanje kapitala in zaslužek z naložbami v delnice. Trg IPO aktivno raste in tudi v letih 2020-2021, ko je svet doživljal gospodarsko krizo, so številna podjetja izvedla IPO: Airbnb, Snowflake, Coinbase, Bumble in druga. Ne glede na to, preden investirate v IPO, morate razumeti, kako sistem deluje interno. To je tema našega poglavja.

Postopek IPO za vlagatelja

Za investiranje v delnice podjetij oz. IPO mora investitor skozi več korakov.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

1. korak: Izbira Brokerja (posrednik)

Zasebni vlagatelj ne more preprosto iti na borzo in kupovati delnice. V ta namen je treba izbrati posrednika in z njim skleniti pogodbo. Posrednika lahko zastopa katerakoli družba, ki ima dovoljenje za opravljanje borzno posredniške dejavnosti.

2. korak: Odpreti račun pri posredniku in položiti depozit

Višina depozita je odvisna od posrednika, s katerim boste sodelovali. Na primer, ameriški posredniki zahtevajo polog od 5000 $, vendar lahko z njimi sodelujete neposredno. Če delate prek posrednika, bo polog manjši, vendar boste morali plačati provizijo.

3. korak: Izbira enega ali več podjetij, katerih delnice želimo kupiti

V ta namen morate od posrednika zahtevati seznam podjetij, ki nameravajo iti na borzo. Posrednik vam bo nato posredoval kratek seznam najbolj obetavnih podjetij. Seznam podjetij na koledarju IPO lahko pregledate tudi samostojno. Na primer, borza Nasdaq zagotavlja najnovejše informacije o IPO.

Da bo vaša naložba donosna, bodite pozorni na naslednje parametre, preden izberete podjetje, katerega delnice želite kupiti.

- Banka, ki prevzema zavarovanje podjetja. Bodite pozorni na banko, ki pomaga podjetju, da postane javno. Prestižni zavarovalci so zaskrbljeni zaradi ugleda, zato ne bodo sodelovali z dvomljivimi organizacijami.

- Strategija.

Pozorno preučiti poslovno strategijo, načrte in pozicioniranje podjetja.

- Industrija podjetja.

Za vlagatelja je pomembno, da je blizu panoge podjetja in razume, kako obetavna je. Če je podružnica podjetja za vas nova, si vzemite čas in preučite sfero in vse njene informacije.

- Finančno stanje.

Poglejte, koliko prihodkov ima podjetje, ali ima dolgove do vlagateljev ali posojila pri bankah.

4. korak: Naložba sredstva

Ko izberemo podjetje, se prijavimo za nakup delnic prek posrednika. Za to mora vlagatelj imeti na računu vsaj 2.000 $ (znesek je odvisen od posamezne borznoposredniške družbe). Izkušeni vlagatelji svetujejo, da želeni znesek naložbe delite s tri in tako vložite le tretjino. Potem, kljub dejstvu, da bo del denarja zamrznjen, lahko preostali znesek vložite na druga področja in razširite svoj naložbeni portfelj.

5. korak: Kupite delnice in počakajte na konec obdobja zamrznitve

Da bi preprečili špekulacije vlagateljev, je vzpostavljeno obdobje blokade, ki je obdobje, v katerem kupljenih delnic ne morete prodati. Obdobje zapore traja 92 dni. V tem času se lahko delnica dvigne in zmanjša. Na primer, delnice Facebooka (od nedavnega Meta) so se v obdobju blokade znižale za 50 %. Toda kmalu so narasli in zdaj veljajo za eno najbolj donosnih sredstev.

Če ste kupili delnico, vendar vidite, da pada in ne verjamete, da bo še naprej rasla, lahko sklenete terminsko pogodbo. To pomeni, da določite ceno sredstva za del ali vse delnice in ga prodate po koncu obdobja.

Zakaj investitor sodeluje pri IPO?

Poleg pridobivanja dodatnega dohodka naložba v delnice vlagatelju omogoča:

- Pomagati razviti startup, ki bi lahko postal drugi Apple;

- Sodelovati pri razvoju podjetja;

- razširijo svoj naložbeni portfelj;

- Prejeti dividende ali odstotek dobička podjetja.

Največje tveganje sodelovanja pri IPO za vlagatelja je, če gre podjetje v stečaj ali izpade z borze. Da se zaščitite pred tem, si zapomnite nekaj pravil.

1. Previdno preučite informacije o podjetju.

Preverite vse: vodstveno ekipo, finančno dokumentacijo, medijske omembe, strategijo in načrte, cilje porabe investicijskih skladov, ekipo strokovnjakov. Če vidite, da je bilo podjetje vpleteno v škandale, goljufije, goljufanje zaposlenih/strank - je bolje, da z njim ne poslujete.

2. Investirajte v več podjetij.

Kot ste napisali zgoraj, znesek, ki ste ga nameravali vložiti, razdelite na več delov. Tako se boste zaščitili, denar pa bo "delal" in prinašal dohodek.

3. Ne hitite s prodajo delnice po padcu cene.

Sprva lahko delnice podjetja padejo in rastejo. Vse je odvisno od uspešnosti, ugleda in načrtov organizacije. Poleg tega, če premoženje prodate predčasno, izgubite denar za provizije.

Ključne informacije za IPO

Postopek IPO je sestavljen iz petih korakov, med katerimi sta glavna izbira posrednika in družbe, katere delnice želite kupiti. Pomembno je biti na vsaki stopnji previden, da vlagate v resnično obetavna sredstva in dobite dober donos: dividende, odstotek dobička ali priložnost za sodelovanje pri razvoju podjetja.

Pri S-IPO dobite ekipo profesionalnih analitikov, ki analizirajo trg in ocenjujejo tveganja ter vlagateljem zagotovijo najugodnejše ponudbe. Za začetek vlaganja potrebujete le 500 $, letna donosnost naložbe s S-IPO pa znaša 150%. Več o tem lahko preberete tukaj. POVEZAVA S-IPO

bottom of page