top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Uporaba IPO v porfelju

Naložbeni portfelj je niz sredstev, v katere je vlagatelj vložil denar. Da bi zmanjšali izgube in povečali donose, mnogi vlagatelji ustvarijo razpršen portfelj, ki ga sestavljajo sredstva različnih branž, kot so nestanovitne delnice in stabilne obveznice.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Grafikon prikazuje primer naložbenega portfelja. Večino sestavljajo obveznice in delnice ter druga sredstva. Lahko so nepremičnine, nafta ali kriptovalute. Diverzifikacija portfelja vam daje priložnost, da zaslužite na rasti delnic, če rastejo, in zmanjšate denarne izgube zaradi stabilnih dobičkov iz obveznic.

Iz katerih sredstev je lahko sestavljen naložbeni portfelj

Sredstva v naložbenem portfelju se lahko med seboj razlikujejo tako po svojih glavnih značilnostih kot po stopnji tveganja. Višja kot je donosnost sredstva, bolj tvegano je. Najbolj tvegana sredstva so delnice, terminske pogodbe in kriptovalute; najmanj tvegane so obveznice s stabilnim in fiksnim donosom.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Delnice

Vlagatelj ima pravico, da prejme del dobička podjetja, dividend ali pomembne odločitve v upravljanju podjetja. Višina pravic, ki jih ima vlagatelj v podjetju, je odvisna od vrste delnice, ki jih je kupil.

Lahko so skupne – dajejo pravico do glasovanja na skupščinah delničarjev, vendar ne zagotavljajo prejetja dividend.

Ali prednostne delnice, ki dajejo vlagatelju dodatne prednosti. Na primer višje dividende z vnaprej določenim zneskom in prednostjo izplačila v primeru stečaja. To pomeni, da če gre podjetje v stečaj, dobijo imetniki prednostnih delnic del premoženja pred upniki in imetniki obveznic.

V delnice lahko investirate v fazi pred IPO, ko podjetje še ni javno objavljeno, in med IPO, ko je premoženje podjetja kotirano na borzi in je na voljo vsem.

Več o delnicah in njihovih vrstah si lahko preberete na tej povezavi. DELNICE

Obveznice

Obveznice so vrednostni papirji, ki spominjajo na zadolžnice. Podjetje izda obveznice za zbiranje sredstev. Ko vlagatelj kupi sredstva, podjetju posodi določen znesek denarja. Čas, ko mora podjetje vrniti denar, in po kakšni obrestni meri je določeno v pogodbi. Zato investitor natančno pozna datum in višino dobička, ki ga bo dobil, če organizacija ne bo šla v stečaj.

Prednost obveznic je njihova stabilnost in predvidljiv dohodek. Zato izkušeni vlagatelji priporočajo, da obdržite vsaj 20 % obveznic v vašem naložbenem portfelju, da zmanjšate izgube v primeru padca delnic.

Več o obveznicah si lahko preberete tukaj. OBVEZNICE

Futures

Dogovor o nakupu/prodaji sredstva ob določenem času in po vnaprej določeni ceni. Za varnost posla jamči menjalnica, ki kupcu in prodajalcu zaračuna varščino.

Kriptovalute

Digitalni denar, ki nima fizičnega izraza. Priljubljenost kriptovalute ves čas narašča, zato se povečuje tudi število tistih, ki želijo vlagati in ustvarjati dobiček. Glavna prednost in hkrati pomanjkljivost kriptovalute je visoka volatilnost tečaja, na kateri lahko tako zaslužite kot utrpite izgube. Najbolj priljubljeni kovanci za naložbe so Bitcoin, Ethereum, Tron, Binance Coin.

Več o kriptovalutah ... KMALU

Nepremičnine

Vlagate lahko v stanovanjske, poslovne, hotelske in druge vrste nepremičnin. Investitor lahko dobi dobiček z najemom ali preprodajo objektov. Prednosti vlaganja v nepremičnine so visok potencial rasti kapitalizacije in nizko tveganje.

Vrste naložbenih portfeljev

Poznamo dve klasifikaciji naložbenih portfeljev: glede na stopnjo tveganja in trajanje naložbe.

Glede na stopnjo tveganja ločimo tri vrste naložbenih portfeljev: konzervativni, agresivni, zmerni.

Konzervativen

Najmanj tvegan naložbeni portfelj, ki ga sestavljajo delnice velikih in znanih podjetij ("blue chips") z velikimi dividendami in obveznice s fiksnim donosom. Cilj konzervativnega portfelja je ohraniti dobiček in zagotoviti stabilen, zmeren dohodek. Ta možnost je primerna za začetnike zaradi nizkih tveganj in ne zahteva naložbenega znanja in veščin.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Agresiven portfelj

Bolj tvegan, a tudi donosnejši portfelj. Večino naložb v takšnem portfelju predstavljajo delnice malih in srednje velikih podjetij ter terminske pogodbe. Če želite podpreti ravnovesje in zmanjšati tveganja, lahko dodate “blue chips” delnice. Agresiven portfelj ustreza izkušenim vlagateljem, ki se ne bojijo tvegati, razumejo tržne trende in jih znajo napovedati.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Zmerna opcija

Kompromisna različica, ki lahko vsebuje stabilna sredstva in nestanovitna sredstva. Kapitalski dobički so v takem primeru povprečni, stopnja tveganja pa zmerna. Optimalna je za vlagatelje, ki ne želijo tvegati, ampak želijo ustvariti velike dobičke.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Glede na časovni razpored naložb ločimo dolgoročne, srednjeročne in kratkoročne portfelje.

Dolgoročne

Oblikovane za obdobje petih let ali več, so usmerjene v ustvarjanje dohodka z dividendami in odstotkom dobička podjetja. Ta vrsta portfelja vključuje nakup delnic znanih in stabilnih podjetij ter dolgoročnih obveznic.

Srednjeročne

Oblikovane za obdobje od enega do treh let. Praviloma vsebujejo dividendne delnice, premoženje skladov, s katerimi se trguje na borzi, in obveznice. Vlagatelji imajo dobiček od razlike v cenah sredstev in dividend.

Kratkoročne

Oblikovane za eno leto ali manj s sredstvi, ki jih je mogoče hitro unovčiti. Na splošno so to kratkoročne obveznice, delnice obetavnih zagonskih podjetij, opcije in terminske pogodbe.

Zakaj potrebujete naložbeni portfelj

Glavni razlog za ustvarjanje naložbenega portfelja je zmanjšanje tveganja izgube z diverzifikacijo. Vlaganje denarja v premoženje enega izdajatelja je tvegano, saj lahko vlagatelj, če gre v stečaj ali pade tečaj, izgubi vse. Zato je bolj ugodno ustvariti razpršen naložbeni portfelj z različnimi sredstvi, ki bo ustvaril »varnostno blazino« za vlagatelja, zmanjšal tveganje in ohranil dobičkonosnost.

bottom of page