top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

IPO: Vse kar zanima investitorja

O IPO in postopku prve javne ponudbe za vlagatelja smo že govorili v prejšnjem poglavju(LINK). V tem poglavju bomo podrobno preučili temo in razpravljali o tem, kako lahko vlagatelji in podjetja izkoristijo sodelovanje pri IPO.

Zgodovina IPO

Prva neuradna omemba IPO je bila v času rimske republike (509-27 pr.n.št.). Premoženje javnosti (zasebnih podjetnikov, ki so jemali zemljo, pašnike ali dohodke od države) je bilo razdeljeno na deleže. Slednje so prodali investitorjem na izven borznem trgu Rimskega imperija. Premoženje je nihalo v ceni, na katerem so špekulanti služili denar.

Leta 1288 je švedsko podjetje, ki se je ukvarjalo z rudarjenjem bakra, javno izdalo vrednostne papirje. Ta dogodek velja za prvo uradno omembo IPO.

Sodobna zgodovina IPO se je začela v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, po liberalizaciji svetovnega finančnega trga. Najbolj presenetljivo je bilo leto 1999. IT-podjetja so se začela hitro razvijati in na svetovni trg IPO je vstopilo okoli 2000 podjetij.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Zakaj so podjetja vključena v IPO?

IPO (Initial Public Offering) je začetna javna ponudba. S sodelovanjem v IPO podjetje preneha biti zasebno in postane javno. To pomeni, da lahko vsak postane delničar.

JSC (javno podjetje) ima svoja pravila:

1. Enotnega lastnika ni, ker je imetnik celo ene delnice delno lastnik organizacije.

2. delničarji se delijo na večinske in manjšinske delničarje.

Večina ima v lasti kontrolni delež (50 % +1) ali blokirni delež (25 % +1). Obvladujoči delež omogoča vlagatelju, da samostojno upravlja družbo in sprejema pomembne odločitve. Hkrati lahko lastniki paketnega deleža na odločitev, s katero se ne strinjajo, vložijo veto in jo dajo v razpravo.

Manjšinski delničarji imajo v lasti majhen paket delnic in ne morejo upravljati organizacije. Prejmejo dividende ali špekulirajo o razlikah v cenah.

Glavni razlog za odhod startupa na IPO je pritegniti naložbe za razvoj projekta.

Poleg tega sodelovanje pri IPO omogoča podjetjem, da:

- Obdrži in privabi najboljše talente za delo tako, da jim ponudite delniške opcije v podjetju. To je pogodba, ki delavcu omogoča nakup delnic podjetja po vnaprej določeni ceni;

- kotirati na največjih svetovnih borzah;

- Uporabi sredstva pri združitvi ali prevzemu organizacij, ki pokrivajo del plačila. Na primer, ko je Facebook kupil WhatsApp, so ustanovitelji messengerja prejeli 19 milijard dolarjev premoženja;

- povečati verodostojnost na trgu in narediti blagovno znamko prepoznavno, tako da je mogoče sklepati donosne posle;

- pridobitev denarja brez drugih predpogojev poslovanja, kar razlikuje IPO od posojil pri bankah;

- širiti poslovanje, izboljšati opremo in povečati plače zaposlenih.

Slabosti sodelovanja pri IPO za podjetja:

- obstaja nevarnost stečaja, če se vrednost podjetja zniža;

- vsi bodo vedeli za neuspešnost IPO, kar bo negativno vplivalo na ugled podjetja.

Za sodelovanje pri IPO potrebujejo podjetja finančna sredstva za izdajo vrednostnih papirjev (vsaj 1 milijon dolarjev), pa tudi veliko časa in sredstev za izdelavo promocijske predstavitve za vlagatelje. Veliko pozornosti je treba nameniti finančni dokumentaciji, saj jo pred vstopom v IPO skrbno preverijo regulativni organi.

Koristi in tveganja IPO za investitorja

IPO je način pasivnega dohodka za vlagatelja in odlična priložnost, da prispeva k razvoju startupa in tako dobi dobiček od rasti delnic podjetja.

Pomembno. Da bi se izognili špekulacijam, obstaja 92-dnevno obdobje blokade, v katerem delnic ni mogoče prodati. V tem času se vrednost vrednostnih papirjev lahko dvigne ali zniža.

Če opazite, da vrednost sredstev upada, lahko sklenete terminsko pogodbo. To pomeni, da določite ceno sredstva za del ali celoten vrednostni papir in ga po koncu obdobja prodate.

Ampak ne bodite preveč navdušeni. Na primer, delnice Facebooka so med zaprtjem padle za 50 % in mnogi vlagatelji so jih začeli prodajati, kar zdaj obžalujejo. Razlog za tak padec delnic so bili dvomi vlagateljev o jasni strategiji razvoja in poslovnem modelu podjetja. Toda ob hitri rasti finančne uspešnosti Facebooka je delnica začela naraščati, saj so vlagatelji videli, da je podjetje zanesljivo in dobičkonosno.

Zato je treba pred vlaganjem v podjetje natančno preučiti informacije o podjetju, vodstvu, spoznati strategijo razvoja in poslovni model.

Poleg pridobivanja dobička sodelovanje v IPO daje vlagatelju možnost, da sodeluje pri upravljanju organizacije in razširi naložbeni portfelj.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Vendar obstajajo tveganja:

- ni zagotovila, da se bodo delnice družbe po IPO dvignile, zato se naložba morda ne bo izplačala;

- za investiranje v IPO morate imeti račun najmanj 1000 $, po možnosti 5000-10000 $;

- IPO morda ne bo izveden — organizacija se lahko umakne zaradi kršitev;

- vrednost premoženja se bo zaradi stečaja podjetja, negativnih dogodkov, ki se dogajajo v podjetju, zrušila, investitor pa bo izgubil vse.

Kako zmanjšati tveganja pri investiranju: 4 nasveti

1. Ne vlagajte vsega svojega kapitala v eno delnico podjetja.

Posredniki ponujajo vsaj 15-20 IPO skozi vse leto. Z vlaganjem v več organizacij lahko zaslužite na nekaterih delnicah in hkrati vlagate v druge. Tako bo vaša investicija vedno profitabilna.

2. Preučite podatke o podjetju, v katerega želite vlagati.

Bodite pozorni na poslovni model, za koliko so zrasli prihodki, ali ima podjetje dolgove, preučite seznam investitorjev.

3. Ne hitite s prodajo sredstev, ko cena pade.

Razmislite o primeru Facebooka. Ali se bo delnica dvignila ali zmanjšala, je odvisno od uspešnosti organizacije. Poleg tega izgubite denar za provizije, če premoženje prodate predčasno.

4. Bodite pozorni na zavarovalno banko, katera pomaga podjetju, da gre na borzo. Če ima zavarovalec dober ugled, ne bo sodeloval pri IPO vprašljive družbe.

Kako sodelovati pri IPO

Investitor mora za sodelovanje pri IPO slediti naslednjim korakom:

Prvi je, da se registrirate pri posredniku in položite depozit. Znesek je odvisen od posrednika, s katerim boste sodelovali. Na primer, ameriški posredniki zahtevajo polog od 5000 $, vendar lahko z njimi sodelujete neposredno. Če delate prek posrednikov, bo polog manjši, vendar boste morali plačati provizijo.

Druga korak je pridobiti informacije o najbližjem prihajajočem IPO, pri katerem lahko sodelujete.

Tretji koraj je preučiti informacije o podjetjih in izbrati delnice, v katere želite vlagati.

Četrtič, bodite pripravljeni na spremembe vrednosti delnic. Obstajajo situacije, ko je povpraševanje po delnicah večje od ponudbe. Tako je bilo z delnicami Twitterja. Začetna cena je bila 17-20 $, nato se je dvignila na 23-25 ​​$ in nato na 26 $. Ko se to zgodi, lahko pride do zmanjšanja alokacije (raven dovoljenega nakupa, ki določa, koliko delnic lahko kupijo udeleženci). Na primer, če ste želeli vložiti 20000 $, vendar je povpraševanje preseglo ponudbo 5-krat,

lahko vložite le 4000 $.

Zadnji oz. Peti korak, do konca obdobja blokade opazovati rast delnice, da bi razumeli, ali bo na njih mogoče zaslužiti.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Faze IPO za podjetje

1. Priprava podjetja

Oceniti je potrebno poslovanje in revidirati sredstva, da se določi prihodnja kapitalizacija.

2. Priprave na IPO

Podjetje izbere zavarovalno banko, ki bo uredila IPO. Zavarovalci vlagajo v IPO in kupijo delnice podjetja pred flotacijo. Zaslužijo na razliki v ceni delnice pred IPO in ceni na začetku trgovanja.

Ko je banka izbrana, potekajo pogajanja. Med temi pogajanji se določijo cena sredstev, njihova vrsta, višina sredstev, ki jih je treba pritegniti. Po tem se dokument s finančnimi izkazi, cilji za zbiranje sredstev, seznamom delničarjev, podatki o upravljanju pošlje regulativnemu organu določene države, na primer v ZDA - to je Komisija za vrednostne papirje in borzo. Če komisija sprejme dokument in ga potrdi, se določi datum IPO.

3. Oglaševalska kampanja in Flotacija

Podjetje začne privabljati investitorje in vodi road-show (oglaševalsko kampanjo). Investitorjem se pove o organizaciji, njenih prednostih, predstavitvah in drugih PR-aktivnostih. Po tem se zbirajo prijave potencialnih vlagateljev. Po potrebi se cena delnice prilagodi. Sredstva se nato pojavijo na borzi, kjer jih lahko kupi vsak.

Povzetek poglavja:

- Za vlagatelja je IPO odlična priložnost ne le za dobiček, ampak tudi za razširitev naložbenega portfelja in pomoč pri razvoju obetavnega start-upa.

- Da bi zmanjšali naložbena tveganja, natančno preučite informacije o podjetju, bodite pozorni na njegovo zavarovalno banko in vlagajte v več delnic.

- IPO so priložnost za podjetja, da dobijo naložbo in postanejo znana na trgu.

- Da bi pridobila več naložb, bi morala podjetja porabiti veliko časa za izbiro zavarovalca in ustvarjanje predstavitve potencialnim vlagateljem.

Še več o investiranju v IPO lahko izveste tukaj. POVEZAVA DO IPO

bottom of page