top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Podjetja potrebujejo IPO

IPO (začetna javna ponudba) je postopek, ko podjetje postane javno, ko preneha biti zasebno in vlagateljem ponudi nakup delnic podjetja. Tako podjetje pritegne naložbe za razvoj poslovanja, implementacijo novih tehnologij in nakup opreme. Več o IPO lahko preberite tukaj...POVEZAVA

Kako podjetja postanejo javna?

Objava v javnosti je proces, ki zahteva vire in lahko traja do dve leti. Da bi podjetje postalo javno, mora biti konkurenčno, imeti poslovni načrt in potencial za delovanje na drugih trgih. Poleg tega obstaja več drugih značilnosti, ki jih mora imeti organizacija, da postane javna:

- stabilne prihodke z dokazano finančno izkušnjo;

- sposobnost napovedovanja prihodnjih zaslužkov;

- nič ali zelo malo dolga/posojila;

- samozavestno vodstvo podjetja, ki motivira in dobro vodi ekipo.

Če ima podjetje vse te lastnosti, se lahko začne pripravljati na IPO. Priprava in objava v javnosti vključuje več korakov.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

1. Izbira zavarovalca (banka, ki spremlja družbo na IPO)

Zavarovalci so prvi, ki kupijo delnice podjetja pred IPO in zaslužijo na razliki cene pred IPO in po IPO. S podjetjem se pogajajo, določijo višino potrebne naložbe, pomagajo pri pripravi računovodskih izkazov in predložijo dokumentacijo regulativnim organom.

2. Vodenje oglaševalske kampanje

V tej fazi podjetje izvede predstavitev večjim vlagateljem in jih povabi k nakupu delnic pred IPO. Na predstavitvi bodo investitorji spoznali finančno uspešnost podjetja, strategijo razvoja, vodenje in ekipo strokovnjakov.

3. Ponudba delnic

Če je z dokumentacijo družbe vse v redu, se določi datum IPO in delnice ponudijo na borzi, kjer jih lahko kupi vsak.

5 razlogov, zakaj podjetja potrebujejo IPO

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

1. Privabljanje naložb

IPO pomaga pritegniti več milijonske naložbe in jih uporabiti za širitev poslovanja ali razvoj novih projektov. Primer tega je Zoom, podjetje, ki uporabnikom ponuja storitev video klicev v oblaku. Aprila 2019 je uspešno stopil na borzo in zbral 11,5 milijona dolarjev na IPO.

2. Večja prepoznavnost in konkurenčnost

Ko podjetje gre javno borzo, se napove svetu. Vlagatelji, banke in konkurenti izvejo za podjetje, zaradi česar se lahko poveča število strank in partnerjev. Investopedia (mednarodna finančna spletna stran) ugotavlja, da stranke bolje in resneje dojemajo podjetja, ki kotirajo na borzi, za razliko od tistih ki ne kotirajo na borzi.

3. Izboljšanje kreditne sposobnosti

Pred IPO se finančna evidenca temeljito pregleda in objavi, kar povečuje zaupanje bank v organizacijo.

4. Povečana vrednost

Dobički iz IPO prihajajo na račun družbe, s čimer se poveča njena vrednost in poveča notranji kapital.

5. Pritegniti in zadržati najboljše talente

Podjetje postane javno, o njem se govori v tisku, spremlja se rast delnic. Ti dejavniki pomagajo uporabiti oglaševanje za privabljanje najboljših talentov.

Da bi podjetje obdržalo zaposlene, lahko vodstvo strokovnjake nagradi z delnicami, jih nagradi kot soustanovitelje, ponudi bonuse kot spodbudo ali v pogodbo o zaposlitvi napiše pogoje za dodelitev sredstev.

Kakšna je korist za vlagatelja

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Naložba v IPO je priložnost za vlagatelje, da z minimalno naložbo prejme največji dohodek. Poleg tega lahko vlagatelj sodeluje pri upravljanju podjetja, prejema dividende (odstotek dobička) in je izvor uspešnega zagona.

Pomembno pa je upoštevati tveganja, na primer naložba se morda ne izplača, podjetje bo zaradi kršitev ali goljufij umaknjeno z borze, vrednost premoženja bo padla zaradi stečaja ali slabega ugleda podjetja.

Da bi se izognili tveganjem, je potrebno natančno preučiti informacije o podjetju, njegovi finančni uspešnosti, preglejte družbena omrežja in ocene strank/zaposlenih ter diverzificirajte svoj naložbeni portfelj. Ne vlagajte vsega denarja v eno podjetje, izberite več, da boste zaslužili preko različnih branž.

Ali podjetja potrebujejo IPO?

Odgovor je odvisen od ciljev podjetja in želje po rasti. IPO je zapleten proces, ki ne zahteva le časa, ampak tudi financ. Hkrati je to lahko priložnost, da izberejo veliko denarja in tako zaženejo razvoj organizacije, njeni širitvi in ​​doseganju naslednje ravni.

S-IPO je eno od področij ekosistema S-Group, ki z vlaganjem v obetavne startupe vlagateljem pomaga pri ustvarjanju dobička. Ekipa profesionalnih analitikov, ki analizira in ocenjuje tveganja, ter kadrovski vodja, ki vas spremlja skozi celotne postopke, zagotavljajo vlagateljem varnost in donosno naložbo. Več o pridružitvi v S-IPO lahko izveste tukaj. POVEZAVA DO IPO

bottom of page