top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Kaj je IPO?

IPO (Initial Public Offering) je prva javna ponudba oziroma prodaja delnic podjetja ali z drugim izrazom kotacija podjetja na borzi. Prepričani smo, da ste že slišali, da obstaja borza, kjer podjetja ali posamezniki kupujejo ali prodajajo delnice. Torej, preden se lotite kakršnega koli ukrepanja na trgu, morate najprej vstopiti vanj. Globalno gledano lahko vstop podjetja na trg imenujemo IPO.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

IPO osnove

Finančni trg nenehno raste, denarni tok se povečuje in tekma zanj narašča. Zato si vse več podjetij želi priti na borzo. To je priložnost za pridobivanje finančnih sredstev s prodajo deleža v podjetju vlagateljem v obliki delnic. Za ta postopek obstaja IPO.

Bistvo je, da podjetje pred vstopom na borzo opravi ocenjevalni postopek – določi se njegova vrednost. Potem podjetje proda del, na primer 15%. Za to ponudbo se izdajo delnice, s katerimi se bo trgovalo na borzi. Zainteresirani za nakup sporočijo, koliko delnic so pripravljeni kupiti in za kakšen znesek. V prihodnosti lahko delnice družbe rastejo ali padejo. Investitor se sam odloči, kdaj jih bo prodal, da bi ustvaril zaslužek.

Postopek IPO za investitorja

Preden dobite priložnost za nakup delnic podjetij, ki gredo na borzo, morate iti skozi več faz. Najprej se registrirajte pri posredniku in položite določen depozit. Višina depozita je odvisna od tega, s kom želite sodelovati. Ameriški posredniki so dražji, vendar je z njimi možno delati neposredno. Delo prek posrednikov vključuje plačilo provizije.

Pomembno! Obstajajo določene omejitve. Delnice lahko prodate po 92 dneh, tako imenovani lock-up. V tem času lahko delnica, ali zraste v ceni ali pade.

Po registraciji posrednik obvesti vlagatelja, kdaj in katero podjetje gre v izdajo IPO. Po preučitvi dokumentacije družbe se investitor odloči, da bo kupil njegove delnice in v kakšnem obsegu ali ne. Obstaja veliko strategij za nakup in prodajo delnic, o njih, o borzah, posrednikih in še marsičem bomo govorili v naslednjih člankih. Glavna stvar je, da se delnice kupujejo in prodajajo, in tisti, ki kupi ceneje in proda po višji vrednosti, zasluži dobiček. Poleg tega je z IPO priložnost biti v ospredju nastajanja hitro rastočih in dobičkonosnih startupov.

IPO v številkah

Samo v letu 2020 je več kot 400 ameriških podjetij šlo na borzo, kar je 80 % več kot v prejšnjem obdobju. Pritegnili so tako za več kot 218 milijard naložb od investitorjev, donosnost na prvi dan izdaje pa je bila 29-odstotna. Povprečna donosnost delnic je danes 79-odstotna.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Kot zanimivost Facebook je šel v javnost leta 2012, v času objave je bila cena delnice 38 dolarjev, po treh mesecih pa je padla za 50%. Prepričani smo, da je večina vlagateljev začela množično prodajati delnice, zdaj pa to obžalujejo. Cena delnice Facebooka je danes 260 $ ali več. Tisti, ki so služili denar, so čakali in, nasprotno, v času padca kupili še več delnic.

IPO je za podjetje priložnost za zbiranje denarja. Za vlagatelja pa je to priložnost, da z minimalnim vložkom pridobi čim večji dobiček.

Zaradi IPO se status podjetja spremeni, namesto da bi bilo zasebno, postane javno in delničar lahko postane vsak.

bottom of page