top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Kaj so delnice?

Investiranje v delnice je eden od načinov za pasivni dohodek. Kaj so delnice, kje jih je mogoče kupiti in kakšne vrste delnic obstajajo - bomo obravnavali v tem poglavju.

Kaj so delnice in kakšne pravice dajejo lastniku?

Delnica je vrednostni papir, ki ga podjetje izda, da bi pritegnilo investitorje. Delnice se lahko izdajo na IPO (začetna javna ponudba na borzi) ali na SPO (sekundarna javna ponudba). SPO izvajajo podjetja, katerih delnice se že javno trgujejo, da bi pritegnile dodatne naložbe.

Investitor, ki je kupil delnice podjetja, postane njegov solastnik in delničar. Lahko prejme delež dobička družbe in sodeluje pri njenem upravljanju. Vloga investitorja pri upravljanju je odvisna od vrste delnic in njihovega števila.

Če kupite kontrolni delež (50%+1), ima vlagatelj pravico v celoti upravljati družbo, saj ima večino v lasti. Hkrati lahko lastniki blokirnega deleža (25 % +1) na odločitev vložijo veto in jo dajo v razpravo. Delničarji z kontrolnimi deleži se imenujejo večinski delničarji.

Preostali vlagatelji, ki imajo majhno število delnic, so manjšinski delničarji. Nimajo pravic do globalnega upravljanja organizacije, lahko pa:

- sodeluje pri glasovanju na skupščinah delničarjev;

- prejemajo dividende (del dobička);

- prejmejo del premoženja družbe v primeru likvidacije.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Vrste delnic

Delnice se razlikujejo po pravicah, ki so dodeljene vlagateljem. Lahko so navadne ali prednostne.

Navadne dajejo pravico do glasovanja na skupščinah delničarjev, vendar ne zagotavljajo izplačanih dividend.

Prednostne dajejo vlagatelju dodatne ugodnosti. Na primer višje dividende z vnaprej določenim zneskom in prednostno izplačilo v primeru stečaja. To pomeni, da če gre podjetje v stečaj, bodo prednostni delničarji prejeli del premoženja kot upniki in imetniki obveznic.

Prednostne so razdeljeni na dve podvrsti:

- Brez glasovanja — v zameno za fiksne dividende se delničarji odpovejo glasovalni pravici in sodelujejo pri upravljanju družbe. Edina izjema je lahko glasovanje pri likvidaciji družbe. Če pa se skupščina odloči za izplačilo dividend, jih prejmejo imetniki prednostnih delnic brez glasovalne pravice.

- S posebnimi pravicami - lastniki teh delnic lahko tako prejemajo dividende in prednost v primeru stečaja kot tudi v primeru glasovanja. Za imetnike posebnih pravic lahko družba v svojem statusu spremeni pogoje.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Delnice lahko kupite na borzi ali v prosti prodaji neposredno od prodajalca. Izkušeni investitorji priporočajo nakup sredstev na borzi, saj je tam vse bolj pregledno in zanesljivo.

Borza določa tri stopnje kotacije. Na prvi in ​​drugi stopnji kotirajo vrednostni papirji največjih in najbolj zanesljivih podjetij. Za uvrstitev na ta seznam se morajo organizacije redno javljati na borzo in objavljati informacije o sebi na internetu. Na tretji stopnji so zahteve za pristop olajšane.

Kako lahko vlagatelj zasluži z delnicami

Nekateri vlagatelji kupujejo sredstva, da bi sodelovali pri upravljanju podjetja, drugi, da bi od njih imeli finančno korist. Možnost zaslužka:

1. S prejemom dividend.

To je del dobička, ki je razdeljen med delničarje. Nekateri vlagatelji hranijo prejete dividende in jih uporabljajo kot pasivni dohodek. Dividende so kot depozit v banki. Le v primeru depozita lahko predvidevate, koliko boste na koncu prejeli, v primeru podjetja pa je težko napovedati, kako se bodo stvari odvijale.

2. Na razliki v ceni.

Če se organizacija razvija, se njene delnice podražijo. To pomeni, da jih lahko prodate za več, kot ste jih kupili, razlika v teh cenah pa bo dobiček.

Prednosti in slabosti investiranja v delnice

Začnimo s prednostmi:

- nakup in prodaja delnic prinaša več dobička kot trgovanje z opcijami ali valutami;

- mogoče je postati solastnik znane organizacije;

- prejemanje dela ustvarjenega dobička podjetja/družbe;

- delnice prve in druge kotacije so vedno likvidne, kar pomeni, da jih je enostavno prodati;

- vloženi denar ne miruje in prinaša dohodek, kateri je večji od depozitov v banki.

Slabost delnic je nestabilnost cene, saj se vsi dogodki, ki se zgodijo podjetju (dobri ali slabi), takoj odražajo na vrednosti delnic. Na primer, 5. oktobra 2021 je prišlo do globalnega zloma Facebooka, WhatsAppa, Instagrama, zaradi česar so delnice Facebooka močno padle v vrednosti, Mark Zuckerberg pa je izgubil 6,6 milijarde dolarjev.

Delnice in obveznice: kaj je bolj donosno in v čem se razlikujejo

Delnica je delež podjetja, ki vam daje pravico do prejema dela dobička. Dohodek delničarja je odvisen od poslovanja družbe, vendar ni zagarantiran. Če delnica pade pod vrednost, jo lahko delničar proda.

Obveznico lahko primerjamo s posojilom, ki ga podjetje vzame od vlagatelja. Kot potrdilo prejme obveznico z jasno navedenim rokom za vračilo. To pomeni, da dobiček osebe ni odvisen od dohodka podjetja. Na določen datum mora organizacija vlagatelju izplačati investiran denar.

V primerjavi z obveznicami so delnice tvegan instrument, vendar je njihov potencialni donos višji. Če pa sta vam pomembna stabilnost in predvidljivost v financah, je bolj logično izbrati obveznice. O njih bomo podrobneje govorili v naslednjem poglavju. OBVEZNICE, PREBERI VEČ.

Izkušeni vlagatelji hranijo v portfelju dve vrsti sredstev: delnice in obveznice.

Nasveti za investitorje

Da bi bila naložba v delnice in obveznice donosna, je pomembno, da ne vložite vsega denarja samo v eno podjetje. Izberite več institucij, po možnosti v različnih panogah. Spremljajte, kaj se dogaja s podjetji, ki jih izberete, da boste razumeli, v katero smer se bo tečaj gibal. Nazadnje, ne pozabite na neposredno povezavo med dvigi in padci delnic. Če začne sredstvo močno naraščati, to pomeni, da bi lahko prav tako močno padel.

Pri S-IPO lahko kupite delnice obetavnih startupov in dobite največji dohodek z minimalno naložbo. Za varnost naložbe skrbi kadrovski vodja s popolno podporo pri transakciji ter ekipa analitikov, ki iščejo naložbene predloge, analize in ocene tveganja. Več o S-IPO lahko preberete tukaj tukaj. IPO POVEZAVA

bottom of page