top of page

Dekriminalizacija in legalizacija medicinske konoplje: Razlike in perspektive 

V mnogih državah je medicinska konoplja obravnavana kot obetavna panoga za domače gospodarstvo. Dekriminalizacija in legalizacija konoplje sta pomembni točki, ki prispevajo k širjenju industrije in privabljanju naložb.

Kaj pomeni dekriminalizacija in legalizacija medicinske konoplje? Kako se razlikujeta? Kakšne izzive dekriminalizacija in legalizacija rešujeta za industrijo medicinske konoplje? Preberite odgovore na ta vprašanja v tem članku.

Opredelitev dekriminalizacije in legalizacije

SLIKA 1

Dekriminalizacija je sprememba zakona države, da dekriminalizira določeno dejavnost. Nanaša se na dejavnosti, ki so bile prej kriminalizirane. Na primer uporaba in gojenje konoplje.

Dekriminalizacija ne pomeni, da bo prepoved aktivnosti v celoti odstranjena. Kazensko kazen nadomešča le s civilno ali upravno kaznijo. V mnogih državah je bila dekriminalizacija medicinske konoplje vmesna točka na poti legalizacije. Omogoča postopno prilagajanje državnega aparata inovacijam, povezanim z nadaljnjo legalizacijo konoplje.

Legalizacija je sprememba zakona, ki odstranjuje vse pravne prepovedi določene dejavnosti ali droge. Kot rezultat tega postopka postane predmet legalizacije popolnoma zakonit in urejen s strani države.

Legalizacija pomeni, da se lahko vsak državljan zakonito vključi v določeno dejavnost brez strahu pred pravnimi posledicami.

 Njeni cilji so: 

- ustvarjanje pravnih trgov s certificiranimi izdelki in storitvami;

- ustvarjanje dobička države z davki;

- razvoj ekonomskih kazalcev s privabljanjem naložb;

- zmanjšanje kriminalnih dejavnosti, povezano s prej prepovedanimi dejavnostmi.

Pomen dekriminalizacije in legalizacije za industrijo medicinske konoplje

Prepovedi različnih držav o dejavnostih medicinske konoplje ustvarjajo izzive za industrijo. Poleg pravnih posledic za proizvajalce in potrošnike obstajajo davčne in bančne omejitve. Zato je dekriminalizacija in legalizacija medicinske konoplje pomembna za industrijo in družbo kot celoto.

Dekriminalizacija in nadaljnja legalizacija konoplje imata številne koristi.

SLIKA 2

1. Sposobnost izvajanja raziskav. Študija medicinske konoplje je potrebna za boljše razumevanje njenih učinkov na človeško telo ter fizične in duševne bolezni. Raziskave nam omogočajo, da gojimo nove vrste, izboljšujemo izdelke in razvijamo nove oblike zdravljenja z uporabo medicinske konoplje.

2. Državna ureditev procesov. Ta dejavnik bo omogočil uvedbo standardov kakovosti izdelkov, nadzor proizvodnje in distribucije medicinske konoplje. Proizvajalci dobijo pravne dejavnosti, pacienti pa certificirani izdelek.

3. Gospodarski razvoj in povečanje davčnih prihodkov. Odstranjevanje pravnih omejitev izboljšuje nacionalna gospodarstva s povečanjem davčnih prihodkov. Po podatkih iz leta 2019 iz Arcview Market Research in BDS Analytics je prodaja konoplje v ZDA znašala 12,2 milijarde dolarjev. Ta znesek naj bi se do leta 2024 povečal na 31,1 milijarde dolarjev. Poročilo iz nove analize kaže, da lahko do leta 2025 marihuana ustvari dodatnih 105,6 milijarde dolarjev davčnih prihodkov.

4. Nove naložbene priložnosti. Legalizacija marihuane v državah, kjer ni zakonita, bi pomagala vlagateljem zaščititi naložbene portfelje. Če bo marihuana na nacionalni ravni postala zakonita, bodo podjetja lahko na borzah. Tako bodo povečali likvidnost in odprli dostop do dobička za številne vlagatelje. 

Dekriminalizacija in legalizacija v različnih državah

SLIKA 3

V ZDA je medicinska konoplja na zvezni ravni še vedno nezakonita, vendar je 37 držav že sprejelo zakone o legalizaciji. V Kanadi je medicinska konoplja popolnoma zakonita.

V Avstraliji je medicinska konoplja zakonita na zvezni ravni, vendar ima vsaka država drugačna dodatna pravila in pogoje.

V številnih državah, kot so Slovaška, Singapur, Avstrija, Belgija in Japonska, so le nekatere droge in komponente zakonite, kot so CBD, Sativex in Dronabinol. V Indiji so izdelki za medicinsko konopljo z vsebnostjo tetrahidrokanabinola (THC) največ 0,3 % legalizirani, v Romuniji pa največ 0,2 %.

Nekatere države imajo delno legalizirano konopljo, ki imajo posebne pogoje za uporabo. V Nemčiji je na primer medicinska konoplja dovoljena le, če bolniku ne pomagajo alternativne terapije.

Povzetek

Dekriminalizacija medicinske konoplje je pomemben vmesni korak, vendar je legalizacija, ki industriji omogoča napredek v raziskovalnih, tehnoloških in gospodarskih smeri. Legalizacija ima koristi ne le za proizvajalce, distributerje in potrošnike, ampak tudi za državo, kjer je medicinska konoplja legalizirana. 

Družba postopoma spreminja svoj odnos do industrije na bolje, kar prispeva k dekriminalizaciji in legalizaciji medicinske konoplje po vsem svetu.

bottom of page