top of page

Kako se medicinska konoplja razlikuje od rekreativne: Vse, kar morate vedeti

Izjava o omejitvi odgovornosti. Ta članek je napisan zato, da bi govoril o razlikah med medicinsko in rekreacijsko konopljo ter učinkih obeh, ne pa v propagandne namene. 

Razprava o učinkih konoplje traja še danes. V 14 državah: Izraelu, Poljski, ZDA, Turčiji, Švici in drugih je medicinska konoplja legalna. Kljub temu je del družbe negativno nastrojen do ideje, saj se medicinska in rekreacijska konoplja pogosto enačijo. To početje je prav tako napačno kot trditi, da so askorbinska kislina in tablete isto. Pomembno si je zapomniti, da medicinska konoplja lajša bolečine, rekreacijska konoplja pa omamlja um.

SLIKA 18

Zakaj medicinska in rekreacijska konoplja nista ista stvar.

Medicinska konoplja so brsti, konopljini koncentrati ali sintetični kanabinoidi, ki se uporabljajo za zdravljenje ali lajšanje bolečin. V vsaki konoplji sta dve snovi: kanabidiol, ki je odgovoren za lajšanje bolečin in krčev, ter tetrahidrokanabinol (THC), ki ustvarja opojni učinek in sprošča mišice.

Glavna razlika med medicinsko in rekreacijsko konopljo je vsebnost THC - ja in kanabidiola. Navadna marihuana ima vsebnost THC - ja od 5 do 35%, medtem ko ima medicinska konoplja vsebnost THC - ja do 1%. Odstotek kanabidiola je od 6 do 20 %.

Vsebnost THC v vrstah medicinske marihuane je lahko nizka ali uravnotežena, odvisno od diagnoze. Na primer, za lajšanje krčev pri multipli sklerozi bi bilo primernejše zelišče z nizkim odstotkom THC - ja.

Rekreacijska konoplja vsebuje več THC - ja in se na splošno uporablja v rekreativne namene in ne za zdravljenje. Glavni namen medicinske konoplje je torej izboljšanje kakovosti bolnikovega življenja, ne pa omamljanje.

Za kakšna obolenja se predpisuje medicinska konoplja

Uporaba medicinske marihuane izboljša stanje osebe pri kemoterapiji, protiretrovirusnem zdravljenju okužbe s HIV in migrenah. Učinkovito deluje proti epileptičnim napadom in pomaga pri lajšanju stresa in tesnobe. Medicinsko konopljo predpisujejo tudi za zdravljenje Alzheimerjeve, Parkinsonove bolezni, kateksisa in psihičnih motenj.

SLIKA 19

Proizvodnja medicinske konoplje:

Zahteve za izdelavo pripravkov iz medicinske marihuane so enake kot za druga zdravila. Proizvedeni in shranjeni so v sterilnih pogojih ter testirani na vsebnost pesticidov, težkih kovin in drugih strupenih snovi.

Uporaba medicinske konoplje med zdravljenjem

Medicinska konoplja se lahko uporablja za zdravljenje le, če jo predpiše zdravnik in pod njegovim nadzorom. Samozdravljenje ni priporočljivo. Zdravniki so zadolženi za izbiro sort, odvisno od diagnoze osebe.

Prav tako ni priporočljiva uporaba medicinske konoplje kot običajne konoplje, bodisi s kajenjem džojnta ali pipe. Pri izgorevanju konopljinih olj in suhih mešanic nastajajo produkti zgorevanja, ki so škodljivi za telo. Boljša možnost za to je, da zelišče uparite skozi uparjalnik. Pripravki medicinske marihuane so izdelani v obliki nosnih pršil, tablet in kapsul.

Ni čudežno zdravilo, le režim zdravljenja

Ne pozabite, da medicinska konoplja ni zdravilo, ampak del zdravljenja. Zato ga je treba uporabljati pod nadzorom zdravnika in samo po njegovem receptu. Če kupite medicinsko marihuano na črnem trgu in jo uporabljajte po lastnem občutku = samozdravljenje, ki meji na ljudsko medicino in ga zdravniki ne odobravajo.

bottom of page