top of page

Konoplja in kriptovaluta: Interakcija med industrijami

Sferi konoplje in kriptovalute združuje dejstvo, da sta v fazi aktivnega razvoja in oblikovanja. Postopna legalizacija teh sfer po vsem svetu povzroča zanimanje med vlagatelji.

 

Kako sta povezani industrija konoplje in kriptovalute in kako vsaka od sfer vpliva druga na drugo? Povemo v članku.

Plačila s kriptovalutami v industriji konoplje

Ker konoplja v mnogih državah še ni legalna, uradni prodajalci ne morejo sprejemati bančnih plačil. To je povzročilo težave ambulantam, specializiranim za zdravljenje s konopljo, in zasebnim zakonitim distributerjem.

SLIKA 57

1) Veliko kopičenje gotovine je povečalo število napadov na prodajna mesta konoplje in specializirane ustanove.

 

2) Nobeno brezgotovinsko plačevanje ni zmanjšalo dotoka strank. Uradni distributerji so sprejemali plačilo samo v gotovini, kar je za nekatere potrošnike neprijetno. Zato so kupci iskali neformalne trge z možnostjo brezgotovinskega plačevanja.

 

Plačila s kriptovalutami so postala rešitev za težave te industrije. Sprva so bila podjetja in distributerji previdni do kriptovalut zaradi nizkih hitrosti transakcij in težav pri dvigih. Toda z razvojem kripto industrije so transakcije postale hitrejše, pretvorba kriptovalute v fiat pa lažja. Tako se je kriptovaluta začela dojemati kot učinkovita alternativa tradicionalnim načinom plačevanja.

Kriptovalute, zasnovane za industrijo konoplje

Poleg znanih kriptovalut so nastali še kriptokovanci in konopljini žetoni. Njihovi razvijalci so se bali močnih dvigov in padcev glavnih kriptovalut, kot sta Bitcoin in Ethereum, kar bi lahko povzročilo težave pri plačevanju in prejemanju končnega zneska za izdelke. Zato so razvili kriptovalute posebej za legalno distribucijo konoplje in poenostavitev finančnih transakcij v industriji.

SLIKA 58

Tri priljubljene kriptovalute, zasnovane za industrijo konoplje

1) PotCoin (POT). Kriptovaluta je nastala leta 2014 v povezavi z legalizacijo konoplje v Koloradu. Aktivno se je začel razvijati leta 2017. Zdaj ima PotCoin svoj ekosistem in fundacijo PotCoin, ki financira razvoj ekosistema, pa tudi dogodke in projekte za kripto skupnost.

 

Uporabniki lahko zamenjajo kriptovaluto POT neposredno na platformi Peer-to-Peer ekosistema. POT lahko kupijo na kripto borzah Bittrex, QuickSwap in TradeOgre. Uporabniki lahko s sodelovanjem v stakingu zaslužijo tudi pasivni dohodek.

 

2) CannabisCoin (CANN). Kriptovaluta je bila razvita leta 2014 za lažje plačevanje v lekarnah, ki prodajajo zdravila za medicinsko uporabo marihuane. Sprva je bila kriptovaluta namenjena menjavi enega kovanca CANN za en gram zdravila iz konoplje. Zdaj se uporablja za plačilo blaga in storitev na področju konoplje. Kriptovaluta CannabisCoin ima ekosistem z lastno kripto denarnico za finančne transakcije.

 

3) Cannacoin (CCN). Kriptovaluta je bila ustvarjena leta 2014 kot alternativni sistem takojšnjih plačil za prodajo konoplje. Lahko se uporablja za izmenjavo, poravnavo in shranjevanje v industriji gojenja in distribucije konoplje. Razvijalci nameravajo ustvariti ekosistem Cannacoin, ki bo vključeval denarnico, menjalnico in plačilni sistem.

Investicija v industrijo konoplje

Podjetja, ki razvijajo in distribuirajo izdelke iz konoplje, so imela težave pri privabljanju naložb. To je posledica omejitev v bančnem sektorju za industrijo. Uporaba kriptovalute poenostavlja postopek zbiranja sredstev za podjetja in ustanove na naslednje načine:

 

- enkratne naložbe zasebnih vlagateljev v kriptovalute;

 

- izdaja lastnih žetonov družbe, s katerimi se trguje na uradnih borzah in poveča njeno kapitalizacijo;

 

- zbiranje sredstev v podjetjih in ustanovah s pomočjo security token offering (STO) — tokenized IPO.

SLIKA 59

Ponudba varnostnih žetonov (STO) je izdaja delnic podjetja v obliki varnostnih žetonov, ki se dajo na posebne borze in jih vlagatelji kupijo kot tradicionalne vrednostne papirje. Tako podjetje ustvari javno ponudbo in pritegne naložbe v najkrajšem možnem času.

 

Global Cannabis Holdings je na primer naredil STO leta 2021. Izdal je varnostne žetone v blokovni verigi Ethereum in zbral 500.000 $ sredstev za nadaljnjo kapitalizacijo in širitev. To jim je omogočilo, da so se v enem letu razširili in vstopili na nove trge.

Zaključek

Industrija konoplje in kripto industrija učinkovito sodelujeta. Plačila s kriptovalutami so postala alternativa bančnemu sistemu za trgovino s konopljo in so olajšala izvajanje legalnih poslov. Kriptosfera omogoča podjetjem v industriji konoplje, da hitreje pritegnejo naložbe za širitev in vstop na nove trge.

SLIKA 60

S sodelovanjem s proizvajalci in distributerji konoplje kriptosfera dobiva nove vlagatelje, obetavne kriptovalute in več zaupanja, kar povečuje tržno kapitalizacijo in prispeva k razvoju industrije.

bottom of page