top of page

6 razlogov za legalizacijo medicinske konoplje

Leta 1970 je ameriški kongres uvrstil marihuano na seznam I zakona o nadzorovanih substancah, ker je menil, da je nesprejemljiva za medicinsko uporabo. Toda od takrat je 33 od 50 ameriških zveznih držav in okrožje Columbia legaliziralo uporabo medicinske konoplje.

 

Po številnih študijah se je medicinska konoplja izkazala za zelo učinkovito pri zdravljenju raka, multiple skleroze, glavkoma, epilepsije in obvladovanju bolečin. Nasprotniki pa trdijo, da marihuana povzroča odvisnost, vodi v močnejšo uporabo drog in nima dokazov o učinkovitosti.

 

Nov članek obravnava glavne razloge za legalizacijo medicinske konoplje in njen vpliv na svet.

Malo zgodovine legalizacije medicinske konoplje.

18. in 20. stoletje je bilo najbolj aktivno za razvoj medicinske konoplje – znanstveniki so opravili veliko raziskav, ki so razkrile njeno učinkovitost. Vse se je spremenilo, ko je marihuana šla na seznam I in je bila prepovedana za vse uporabe. Čez nekaj časa je ameriška nacionalna medicinska akademija izdala poročilo, v katerem je navedeno, da ni dovolj dokazov, da je marihuana škodljiva za človeško telo. ZN so leta 2020 na podlagi priporočil WHO iz leta 2019 črtali konopljo s seznama nevarnih mamil.

 

Vsekakor sta tudi ločeni legalizacija in dekriminalizacija marihuane pozitivno vplivali na njen razvoj. Pojavilo se je veliko podjetij, ki proizvajajo kozmetiko, prehranska dopolnila, zdravila iz konoplje. Poleg tega so bile izvedene številne študije, ki so pokazale pozitiven učinek snovi pri zdravljenju različnih bolezni.

 

Legalizacija marihuane vpliva na naslednje glavne razvojne dejavnike: medicino, gospodarstvo, investicije, stopnjo kriminala. Posledično lahko ugotovimo naslednje razloge v prid legalizaciji medicinske konoplje.

SLIKA 39

1. Napredek v medicini in zdravljenju bolezni

Pred 20 leti so znanstveniki odkrili endokanabinoidne receptorje v človeškem telesu. Odzivajo se na 60 snovi v marihuani, ki vplivajo na prebavni, endokrini, imunski, živčni in reproduktivni sistem.

 

Medicinska konoplja je znanstveno dokazano učinkovita pri zdravljenju naslednjih bolezni.

 

- COVID 19. Po raziskavah lahko spojine medicinske konoplje prodrejo v človeške celice in blokirajo razvoj virusa. Poleg tega protivnetne lastnosti konoplje pomagajo pri zdravljenju zapletov na pljučih osebe, vključno s težavami pri dihanju.

- Kronične bolečine. Več kot 60.000 Američanov uporablja marihuano za lajšanje bolečin zaradi sladkorne bolezni, poškodb hrbtenjače, težav z mišicami in sklepi.

- Nespečnost in psihološka stanja. Po raziskavah lahko konopljine spojine pomagajo zmanjšati anksioznost in stres ter pomagajo pri motnjah spanja.

- Epilepsija. Leta 2018 je The New England Journal izvedel študijo, ki je pokazala, da konoplja zmanjša stopnjo zasegov za 50 odstotkov pri otrocih in odraslih.

- Multipla skleroza. Lastnosti marihuane pomagajo preprečevati mišične krče, bolečine, tresenje in okorelost. Podjetje za raziskave in razvoj konoplje MMJ International Holdings Corp namerava testirati eksperimentalno zdravilo, visoko prečiščen, tekoči, rastlinski izvleček s THC in CBD v želatinski kapsuli za zdravljenje multiple skleroze.

SLIKA 40

To je le kratek seznam bolezni, ki jih marihuana lahko pomaga pri zdravljenju. Raziskave še potekajo in več raziskav bo opravljenih z legalizacijo in razvojem področja.

2. Povečanje davčnih prihodkov

Po poročilu Arcview Market Research in BDS Analytics iz leta 2019 je prodaja konoplje v ZDA znašala 12,2 milijarde dolarjev. Do leta 2024 naj bi se znesek povečal na 31,1 milijarde dolarjev. Legalizacija medicinske konoplje na zvezni ravni bi močno izboljšala gospodarsko zdravje države. Po poročilu analitske družbe New Frontier bi lahko industrija medicinske konoplje do leta 2025 ustvarila dodatnih 105,6 milijarde dolarjev prihodkov.

3. Ustvarjanje novih delovnih mest

Legalizacija marihuane prispeva k ustvarjanju novih vrtcev in ambulant, kar bo ustvarilo nova delovna mesta. Glede na poročilo iz leta 2019 industrija konoplje uradno zaposluje 211.000 ljudi. Glede na študijo New Frontier bi lahko legalizacija po vsej državi do leta 2025 ustvarila milijon novih delovnih mest.

 

Delovna mesta, ki so na voljo v industriji konoplje, vključujejo:

 

- nadzornik ekstrakcijskega laboratorija;

- vrtnar ali pridelovalec;

- inšpektor za nadzor kakovosti;

- vodja dispanzerja;

- specialist za ekstrakcijo;

- upravnik ali blagajnik ambulante; in drugi.

4. Povečane naložbene priložnosti

Industrija konoplje je zelo velik posel, s številnimi podjetji, ki proizvajajo izdelke iz marihuane. Leta 2019 je zvezna država Kolorado zbrala več kot 302 milijona dolarjev davkov in pristojbin za medicinsko in rekreacijsko marihuano. Skupna prodaja je znašala več kot 1,7 milijarde dolarjev.

 

Ko bo industrija postala bolj legalna, se bodo vlagateljem odprle nove možnosti zaslužka. Poleg tega bo legalizacija vlagateljem pomagala zaščititi in razpršiti svoje naložbene portfelje. Če bo trg konoplje še naprej rasel tako hitro kot zadnja leta, bo panoga postala še bolj zanimiva za vlagatelje.

5. Upadanje stopnje kriminala

Študija Journal of Economic Behavior & Organisation je poročala o zmanjšanju kriminala po legalizaciji rekreacijske konoplje v Washingtonu leta 2012 in v Oregonu leta 2014.

 

Študije so pokazale, da so politike legalizacije privedle do znatnega zmanjšanja kriminala ter uživanja alkohola in trdih drog.

6. Zmanjšanje smrti zaradi prevelikih odmerkov

Legalizacija konoplje ni vplivala le na zmanjšanje kriminala, ampak tudi na zmanjšanje smrti zaradi prevelikih odmerkov opija. Zdaj obstajajo različne študije o možnostih zmanjšanja uporabe opija zaradi kroničnih bolečin z uporabo medicinske konoplje. British Media Journal je objavil študijo, ki kaže 17-odstotno zmanjšanje smrti zaradi prevelikih odmerkov opioidov med povečanjem števila dispanzerjev konoplje.

Povzetek

Industrija konoplje je v razcvetu in že opažamo trikratno povečanje povpraševanja nad ponudbo. Ker bomo še naprej aktivno razvijali in raziskovali, bo več naložbenih ponudb in novih odkritij. Zdaj je torej čas, da postanete prvi na novem trgu in povečate svoj dobiček.

SLIKA 41

S-Pharmaceutical je skupina vertikalno integriranih podjetij v Švici, ki se ukvarjajo z gojenjem, predelavo, proizvodnjo in distribucijo prodaje konoplje z visoko vsebnostjo CBD.

 

S-Group je izkoristil edinstveno priložnost za svoje partnerje, da postanejo del skupine vertikalno integriranih podjetij v eni najtežjih panog na svetu. Partnerji S-Group lahko sodelujejo v podjetjih v: proizvodnji, pridobivanju, distribuciji in izdelkih.

 

Pridružite se S-Pharmaceutical in postanite prvi na novem evropskem trgu.

 

S-Group je vaš zanesljiv partner v svetu financ.

bottom of page