top of page
5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Kaj je trgovanje: preprosta razlaga

Mnogi ljudje so slišali za koncept, kot je trgovanje, in da se lahko z njim zasluži, toda kako zaslužiti in kaj je trgovanje? Izveš v nadaljevanju članka.

Opredelitev trgovanja

Trgovanje lahko prevedemo z drugimi besedami, kot "sklepanje posla". Na borzi, valutnem trgu, trgu kriptovalut ali katerem koli drugem trgu pomeni trgovanje izvajanje finančnih operacij nakupa ali prodaje sredstev z namenom pridobivanja dobička s spreminjanjem njihove vrednosti. Preprosto povedano, glavni namen trgovanja je kupiti nekaj ceneje, da bi to kasneje prodali po višji ceni in zaslužili.

Globalno gledano je trgovanje veliko bolj kompleksen proces, ki vključuje temeljne (napovedi na podlagi aktualnih dogodkov in novic) in tehnične (napovedi na podlagi grafikonov in indikatorjev) tržne analize. Posle sklepajo trgovalci — udeleženci na trgu.  Analizirajo razmere na trgu in se na podlagi svojih napovedi odločajo o nakupu ali prodaji sredstev. Uspešni posli so odvisni od tega, kako dobro so analizirani in kakšno strategijo trgovanja izbere trgovalec.

Primeri trgovanja valutnih parov.

Trgovalec opravi analizo trga in ugotovi, da se verjetnost, da bo dolar zrasel proti evru, povečuje. Na podlagi svojih podatkov kupi dolar in na vrhuncu njegove rasti sredstvo proda. Trgovalec zasluži dobiček — razliko med nakupno in prodajno ceno.

S katerimi sredstvi trgovalci trgujejo?

Vse je odvisno od trga, na katerem se je trgovalec odločil trgovati.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

1. Valutno

Valutne kotacije na Forexu se zelo pogosto spreminjajo, kar je privlačna možnost za ustvarjanje dobička. Če trgovalec dobro razume situacijo, bo lahko kupil sredstvo v najprimernejšem trenutku in ga nato prodal po najugodnejši ceni.

2. Vrednostni papirji

Predmet trgovanja so lahko delnice podjetij, katerih tečaj se prav tako spreminja. Poleg tega lahko vlagatelj pri nakupu delnic zasluži ne le na razlikah v ceni, ampak prejme tudi dividende.

3. Izvedeni finančni instrumenti (terminske pogodbe)

Terminske pogodbe so pogodbe, ki vnaprej določajo, kdaj bodo kupljena sredstva prodana. Binarne opcije so druga vrsta vrednostnih papirjev, ki bodo zaslužili z napovedovanjem menjalnega tečaja.

Na primer, vlagatelj sklene pogodbo, v kateri določi napoved rasti ali padca določene valute v izbranem času. Če je napoved pravilna, vlagatelj dobi donos z obrestmi. Če je napoved napačna, vlagatelj izgubi vložek.

4. Kriptovaluta

Volatilnost kripto trga je še večja kot na valutnem trgu. V eni uri se lahko cena kriptosredstva spremeni več desetkrat, kar daje priložnost za sklenitev številnih poslov v kratkem času.

Trgovalne strategije

Trgovalne strategije lahko razdelimo v dve kategoriji: po trajanju trgovanja in po metodi trgovanja.

Strategije glede na trajanje trgovanja

Glede na trajanje trgovanja lahko ločimo naslednje strategije:

1. Kratkoročno trgovanje

Pri kratkoročnem trgovanju se posel odpre za največ en dan. Obstajata dve podvrsti kratkoročne strategije: skalpiranje in dnevno trgovanje.

- Skalpiranje pomeni sklenitev posla, ko je dosežen tudi najmanjši dobiček. Takšnih poslov je lahko do sto ali celo več na dan.

- Dnevno trgovanje pomeni zaključevanje poslov po nekaj urah po odprtju.

2. Srednjeročno trgovanje

Pomeni odprtje transakcij za več dni, vendar ne več kot za en teden. Najpogosteje se ta strategija uporablja na valutnem trgu, saj je odprt 24 ur na dan in se zapre le ob koncu tedna.

3. Dolgoročno trgovanje

Dolgoročna strategija vključuje sklepanje poslov za daljše časovno obdobje: teden, mesec ali celo leta. To strategijo praviloma uporabljajo centralne banke, zavarovalnice ali pokojninski skladi.

Strategije glede na način trgovanja

1. Ročno trgovanje

Trgovalec se registrira pri posredniku in samostojno odpira posle. S to strategijo trgovalec samostojno izbere strategijo in opravi analizo trga. Da bi bili posli uspešni, mora trgovalec dobro poznati in razumeti delovanje trga in dejavnike, ki nanj vplivajo.

2. Avtomatizirano trgovanje

Takšno trgovanje se izvaja s pomočjo robotov. Z drugimi besedami, teče v ozadju poseben program, ki se neodvisno odloča glede na trenutno situacijo na trgu.

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Pri izbiri strategije morate biti pozorni na tržne trende. Vse strategije temeljijo na tržnih trendih. Tržne trende določajo cilji prevladujočega števila drugih trgovalcev: bikov ali medvedov.

Biki so trgovalci, ki trgujejo za višje cene in odpirajo dolgoročne posle za nakup sredstva, ker verjamejo, da bo vrednost rastla. Torej če na trgu prevladujejo biki, postane bikovski trend. V tem primeru je bolj donosno kupiti sredstvo kot ga prodati.

Medvedi so trgovalci, ki napovedujejo padec tečajev in množično prodajajo premoženje. Če na trgu prevladujejo medvedi, postane trend medvedji. V tem primeru trgovalci prodajajo v množicah in odpirajo kratkoročne prodajne posle.

Načela trgovanja: Kaj potrebujete za uspešno trgovanje

Pravila za trgovanje si je potrebno zapomniti in upoštevati za željen uspeh!

1. Poglobljeno poznavanje trga

Za uspešno trgovanje potrebujete strokovno znanje in jasno razumevanje delovanja trga in dejavnikov, ki nanj vplivajo. To znanje lahko pridobite z branjem knjig o borznem trgovanju, obiskovanjem tečajev in nenehnim razvojem. Številni posredniki ponujajo tečaje usposabljanja za nove trgovalce, katere vam nudijo veščine, ki jih potrebujete, da postanete profesionalni trgovalec.

2. Izbira posrednika

Posamezniki se ne morejo ukvarjati s trgovanjem in se vključiti v mednarodno trgovanje. Če želite postati trgovalec, boste torej potrebovali posrednika – posrednika med kupcem in prodajalcem, ki je za to pooblaščen in ima licenco. Posrednik vam bo za svoje delo zaračunal provizijo, običajno odstotek transakcije.

Pomembno je, da odgovorno izberete posrednika, kateri zagotavlja udobno ponudbo za nove trgovalce in vam pomaga izbrati strategijo ter opravi temeljno in tehnično analizo. Poleg tega se morate izogibati goljufivim organizacijam. Zato bodite pri izbiri posrednika pozorni na njegov ugled in licence.

3. Začetni kapital

Optimalni začetni kapital za začetek trgovanja je med 100 in 500 EUR. Če trgovalec šele začenja na tem področju, ni priporočljivo vstopiti na trg z velikimi vsotami denarja naenkrat.

4. Trgovanje z novicami

Zelo pomembno je, da spremljate novice na trgu, vendar se lahko v trenutku objave novice razmere na trgu obrnejo v katero koli smer. Za temeljno analizo je najbolje uporabiti novice in način, kako se trg nanje odziva.

5. Upravljanje z kapitalom

Največje tveganje izgube v transakciji ne sme presegati 2% - to je glavno pravilo. Če upoštevate to pravilo, boste v primeru izgubljenega trgovanja izgubili le 2% svojih sredstev, medtem ko preostalih 98% ostane nedotaknjenih.

Tveganja pri trgovanju

5ff366cfc20f2d5e53fa66c8_Neimenovano.png

Pri trgovanju obstajata dve veliki nevarnosti — izguba denarja in nalet na prevarante. Za zaščito pred tveganjem izgube denarja je pomembno poglobljeno poznavanje finančne igre, sledenje strategiji trgovanja in ne trgovanje z velikimi količinami denarja.

Prevaranti pri trgovanju so nezakoniti posredniki, ki strankam ukradejo sredstva, potem ko so položile svoj kapital na račun. Da se zaščitite pred tveganjem sodelovanja s prevaranti, pri izbiri skrbno preverite podatke o posredniški družbi: ocene strank, obstoj licence, število let na trgu.

Povzetek

Trgovanje ponuja odlične priložnosti za zaslužek in pomnožitev vašega kapitala. Toda poleg velikih priložnosti za zaslužek prihajajo tudi tveganja. Potrebovali boste dobro teoretično znanje, zanesljivega posrednika, premišljeno strategijo, ki bo popolna in prilagojena razmeram na trgu.

In seveda ne smete pozabiti na nenehno izobraževanje o trgovanju na finančnih trgih.  Popolno razumevanje vseh odtenkov trgovanja vam bo pomagalo ne le zaščititi se pred izgubami, ampak tudi zaslužiti dobre zneske.

bottom of page