top of page

Medicinska konoplja: Možnosti za naložbe

V zadnjih letih je konoplja postala trajnostni izdelek na trgu, ki se aktivno uporablja v sektorjih medicine, kmetijstva, kozmetične industrije itd., prav tako pa ponuja nove naložbene priložnosti za podjetnike.

 

Po globalnem poročilu New Frontier Data 2021 je vrednost svetovnega trga konoplje, tako reguliranega kot neurejenega, ocenjena na 334 milijard dolarjev. Do leta 2024 naj bi se ta znesek povečal za še 100 milijard dolarjev.

 

Zaradi velikega povpraševanja in obetov se vse več držav začenja usmerjati k legalizaciji konoplje. Uporaba konoplje za vse namene je zakonita v Urugvaju, Gruziji, Južni Afriki, Kanadi in Mehiki. Devetnajst ameriških zveznih držav, vključno z Washingtonom, Kalifornijo in New Yorkom, dovoljuje rekreativno uporabo konoplje. Trideset držav dovoljuje uporabo zelišča konoplje v medicinske namene. Ameriška Nacionalna akademija za znanost, tehnologijo in medicino je leta 2017 dokazala učinkovitost konoplje pri zdravljenju epilepsije, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni.

SLIKA 4

Je medicinska konoplja donosna naložbena možnost? Poglejmo potencial smeri za vlagatelje.

Naložbeni potencial medicinske konoplje

Trg medicinske konoplje ima ogromne možnosti za rast, kar dokazuje letno povečanje za več kot 25 % in še bolj navdihujoče projekcije globalnih revizijskih in investicijskih podjetij. Dolgoročno bi lahko industrija konoplje zrasla na 200 - 500 milijard dolarjev, glede na rast Canopyja in poročilo CNBS.

SLIKA 5

Trg medicinske konoplje se je zdaj profesionaliziral in postal večplastno podjetje z naložbenimi možnostmi v proizvodnji, pridobivanju in distribuciji izdelka. Vlagatelji, ki se želijo vključiti v razvoj te panoge, se srečujejo z vrsto priložnosti.

Delnic ni mogoče kupiti le neposredno na večjih borzah, temveč tudi od borznih skladov, kot so Horizons Marijuana Life Sciences, ETFMG Alternative Harvest, sodelovati v zasebnih podjetjih preko skladov tveganega kapitala (Benchmark, Base Ventures) ali preko platform za množično financiranje.

Aurora Cannabis poleg delnic izdaja tudi obveznice. To daje vlagateljem možnost, da razpršijo svoj portfelj z dodajanjem stabilnega sredstva z zajamčenim donosom.

Finančne novice ponujajo anekdotične dokaze, da so zaloge konoplje dobra naložba. Na primer, seznam najdonosnejših delnic borze v Torontu med prvih 10 vključuje dve podjetji s konopljo:

 

- Canopy Growth z donosom 1.823 %;

- Aphria z donosom 479%.

 

Tako lahko vidimo, da industrija močno raste in bo v prihodnjih letih še naprej rasla.

Ugodnosti in tveganja za vlaganje v medicinsko konopljo

Uspeh naložbe je odvisen od tega, kako globoko se vlagatelj zaveda prednosti in tveganj usmeritve. Vlaganje v medicinsko konopljo ima naslednje prednosti.

+ Različna možnost naložb. Trg medicinske konoplje je ogromen. Vlagatelji lahko vlagajo v podjetja s konopljo s polnim ciklom, pa tudi v posamezna področja proizvodnje, pridobivanja ali distribucije izdelka. Poleg tega se medicinska konoplja uporablja za medicinske, industrijske, prehranske in kozmetične namene.

 

+ Trg cveti in finančno raste. Po podatkih Associated Pressa so vlagatelji leta 2018 v industrijo marihuane v Severni Ameriki vložili več kot 10 milijard dolarjev. Povprečni dobički delnic podjetij s konopljo so se v zadnjih petih letih povečali za +710,69 %.

 

+ Podpora in izboljšanje svetovnega gospodarstva. Glede na raziskave bo industrija konoplje do leta 2022 zrasla na 330.000 delovnih mest, do leta 2025 pa se bo povečala na milijon. Nova delovna mesta niso vse. Povprečna plača v industriji konoplje je 10 % višja kot v drugih panogah. Če Herb konoplje postane zakonito na zvezni ravni, se bodo gospodarstva držav močno izboljšala. Poročilo analitičnega podjetja New Frontier navaja, da bi lahko do leta 2025 marihuana ustvarila dodatnih 105,6 milijarde dolarjev davčnih prihodkov.

 

+ Stalno povečanje povpraševanja po medicinski konoplji. Z vsako državo, ki legalizira medicinsko uporabo konoplje, se povpraševanje po izdelku povečuje. Samo v letu 2021 je povpraševanje za več kot trikrat preseglo ponudbo in ta številka še naprej raste. Kar ustvarja dodatne možnosti zaslužka tako za podjetja kot za vlagatelje.

 

Toda kljub vsem tem koristim obstajajo tudi tveganja, ki spremljajo vlaganje v področje medicinske konoplje.

 

- Omejene raziskave o učinkovitosti medicinske konoplje. Čeprav so bile izvedene nekatere raziskave na terapevtskih učinkih konoplje, je potrebnih več raziskav o potencialnih koristih in tveganjih konopljinih izdelkov.

 

- Omejene informacije o podjetjih na trgu. Večina podjetij, ki delujejo v tej panogi, so majhna podjetja, o katerih je malo informacij in raziskav. To spremlja nizka likvidnost trga, zlasti na ameriškem trgu, kjer se z večino zalog konoplje še vedno trguje na OTC trgu.

 

- Pravne ovire. Čeprav konoplja postaja vse bolj zakonita, ni zakonito vlagati v konopljo v vseh državah. Zato je zelo pomembno, da se poleg tehnične analize za naložbo opravi temeljna analiza zakonitosti tovrstnih naložb v državah, kjer se nahaja investitor.

Ugodnosti in tveganja za vlaganje v medicinsko konopljo

Vlaganje v konopljo vključuje nakup delnic v podjetjih, ki izdelujejo izdelek. To so lahko podjetja, ki ga proizvajajo, sodelujejo v njeni ekstrakciji ali distribuciji. Obstajajo tudi pomožna podjetja, ki zagotavljajo logistike, prevoza in embalaže za končni izdelek.

 

Najboljša in najdonosnejša možnost je naložba v podjetja za medicinsko konopljo, ki ponujajo celovite storitve. To so organizacije, ki se ukvarjajo tako s proizvodnjo kot z ekstrakcijo z distribucijo.

 

Eno takih podjetij je S - Pharmaceutical. Gre za skupino vertikalno integriranih podjetij v Švici, ki se ukvarjajo s pridelavo, predelavo, proizvodnjo in distribucijo prodaje konoplje z visoko vsebnostjo CBD.

 

Edinstvena značilnost in inovativna rešitev je uporaba DAO (decentralizirane avtonomne organizacije) kot orodja za organiziranje investicijskih dejavnosti.

DAO je orodje, programska koda, ki je implementirana na blockchain, deluje avtonomno po vnaprej določenih in dogovorjenih pogojih in je implementirana s pomočjo pametnih pogodb. Pogoji v DAO so popolnoma pregledni za vse udeležence in so shranjeni v verigi blokov na tisoče različnih naprav. V nasprotju s tradicionalnimi pogodbami jih ni mogoče spreminjati, zaobiti ali kakor koli neplačati.

 

DAO je izdajatelj TokenShares, kriptosredstva, ki bo v lasti partnerjev podjetij. To kriptosredstvo svojim lastnikom omogoča prejemanje dividend v trdi valuti, ki je v dolarskem smislu likvidno sredstvo. TokenShares je del vertikalno integrirane skupine podjetij, zaradi česar je varen in izjemno likviden.

 

Pridružite se S - Pharmaceutical in postanite prvi na novem evropskem trgu.

bottom of page