top of page

Medicinska konoplja: Zgodovina in geografija

Človeštvo že več kot 6000 let pozna medicinsko konopljo. Zdravilci in zdravniki v različnih delih sveta so vedeli za njegove zdravilne lastnosti.

Konoplja je bila zmleta v prah in pomešana z drugimi zdravili, sproščena v kapsulah, kot so tablete, uporablja pa se tudi za kajenje. Prednosti in nevarnosti marihuane so sporne že desetletja. V tem članku pa vam bomo predstavili prakse različnih držav, zgodovino konoplje in njeno sodobno uporabo.

Medicinska konoplja je zdaj jasno opredeljena kot brsti, konopljini koncentrati ali sintetični kanabinoidi, ki se uporabljajo v medicinske namene. Glavna razlika med medicinsko marihuano in konvencionalno marihuano je količina tetrahidrokanabinola (THC), glavne psihoaktivne komponente. V marihuani je njegova vsebnost 5 - 35%, v medicini do 1%.

Geografija medicinske konoplje

Prvi, ki je konopljo uporabljal kot anestetik, je kitajski kirurg Hua Tuo. Rastlino je zmlel v prah in jo pred operacijo mešal z riževim vinom, s čimer je razbremenil bolnikove bolečine. Danes je konoplja med 50 najboljših zelišč, ki se uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini. S pomočjo konoplje zdravijo izpuščaje, rane in razjede, spodbujajo živčni sistem, poporodne zaplete in zastrupitve. Uporablja se tudi kot diuretik.

V starem Egiptu so v več papirih omenjali medicinsko marihuano. Besedila kažejo, da so Egipčani s pomočjo konoplje olajšali bolečino hemoroidov in zdravili vnetje oči.

SLIKA 13

Preživeli dokazi potrjujejo, da se konoplja v Indiji uporablja za nespečnost, glavobol in različne motnje v prebavilih. Grki so uporabili konopljo za zdravljenje ran in razjed pri konjih. Rastlina je bila uporabljena tudi za krvavitve iz nosu.

Uporabo konoplje v medicini najdemo tudi v zgodovini starodavnega Islamskega sveta in Nizozemske. Poleg svojih zdravilnih lastnosti se konoplja uporablja tudi kot krma živali, za izdelavo olja, tkanje oblačil in proizvodnjo celuloze.

Sodobna zgodovina medicinske konoplje

S pojavom aspirina so zdravilne lastnosti marihuane začasno izgubile svoj pomen. Kljub temu mnogi zdravniki v 18. in 20. stoletju niso prenehali eksperimentirati z medicinsko konopljo. Toda birokratske in vladne odločitve so privedle do dejstva, da je bila v 20. stoletju marihuana uradno prepovedana.

Izhodišče za njeno rehabilitacijo je bilo poročilo ameriške Nacionalne medicinske akademije, ki je navedlo, da ni dovolj dokazov o škodi konoplje za zdravje ljudi. Leta 2020 so ZN odstranili marihuano in njene derivate s seznama najnevarnejših drog. Odločitev je bila sprejeta na podlagi priporočil WHO iz leta 2019.

Legalizacija medicinske konoplje

Leto 2005

Slika 14

Leto 2020

Slika 15

To odpira priložnosti za nadaljnje raziskovanje konoplje in njene široke medicinske uporabe. Številni ekonomisti in sociologi menijo, da dekriminalizacija konoplje lahko zmanjša splošni kriminal in poveča davčne prihodke.

Povpraševanje bolnikov po medicinski konoplji presega ponudbo za več kot 3 -krat, v zadnjem letu pa se je to pomanjkanje zmanjšalo za 15% in še naprej hitro upada. Zgodovina kanabisa niha. Trenutno smo priča njegovem vzponu ter razvoju marihuane kot zdravila. Ne spodbujamo uporabe zdravil ali drugih prepovedanih snovi. Članek opisuje zgodovino konoplje in njeno kronologijo.

bottom of page